Cserkészbemutató

Ma délelőtt az alapi 1402. számú Szent Imre Cserkészcsapat tagjai tartottak egy kis cserkészbemutatót iskolánkban Balogh Luca vezetésével, akinek munkájába besegítettek Balogh Zétény, Kanyó Levente és a csapat parancsnoka, Somogyi Tünde tanárnő is.

Bevezetésképpen fényképes bemutatót láthatták érdeklődő tanulóink tartottunk a cserkészélet különböző eseményeiről, főként a táborokról. Az előadás közben azt is megtudhattuk, hogy miért szeretik a cserkészetet azok, akik már tagjai a mozgalomnak.

Többnyire arról szóltak a gondolatok, hogy a cserkészet által barátokat, illetve családot kapunk. Olyan közösség, ahol mindig jó lenni, sosem vagyunk egyedül és mindenkit önmagáért szeretünk. A cserkészetben úgy tanulunk meg dolgokat, hogy játszunk és élményeket élünk meg. A cserkészet szellemileg, lelkileg és fizikálisan is edzettebbé tesz. Az tudja igazán, hogy milyen sokat ad, aki megtapasztalta, éppen ezért mondjuk, hogy aki egyszer cserkészfogadalmat tesz, az életre szól.

A felvezető előadás után a novemberi nyirkos, hűvös idő ellenére vígan vettük birtokba a sportpályát. Itt megtanulhattuk a helyes tűzrakás fortélyait, s amíg a kis tüzek leégtek, különböző körjátékokat, dalokat, csapaterősító játékos foglalkoztatókat ismerhettek meg a gyerekek. Miután  tűz elhamvadt, de a parázs még melegített, hurkapálcikára tűzve pillecukrot is süthettek a résztvevők (el is fogyott az egész nagy zacskó percek alatt). Végül különböző fogócskákkal vezették le energiájukat a diákok, búcsúzóul pedig megtanulhatták a cserkész kézfogást és elköszönést is.

Köszönjük a bemutatót, s bízunk benne, hogy a délutáni elfoglaltságok közt hamarosan a cserkészetet is választhatják az érdeklődők!

 

További képek a Cserkészbemutató galériában!

 

Mi fán terem a cserkészet? A cserkészet önkéntes, a keresztény vallás tanításaira épülő, pártpolitikától független ifjúsági mozgalom, amely nyitott mindenki számára származástól, nemtől, társadalmi és vagyoni helyzettől, valamint vallási meggyőződéstől függetlenül.
A cserkészet a világ legnagyobb gyermek- és ifjúsági mozgalma. A világ több, mint 200 országában 38 millió cserkész dolgozik egy közös célért: segíteni a gyermekeket és fiatalokat, hogy aktív és elkötelezett felnőttekké váljanak.
A mai napig fontos szerepet játszik az ifjúság nevelő munkájának életében, s sok gyereknek ad szabadidős programot, közösséget, elköteleződést.Mi a cserkészet lényege?

CSelekedve tanulás
Elköteleződés (fogadalom és törvények)
Részvétel az értelmes és hasznos programokon
Kisközösségi (őrsi) rendszer
Életforma
SZeretni és szolgálni a magyarságot

A cserkészmódszer az a sajátos nevelési eszközünk, melynek alkalmazásával egy közösség azzá válik, amit cserkészetnek nevezünk. Ennek alapján bármely baráti kör, egyesület, vagy csoport lehetne akár cserkészcsapat is - feltéve, hogy az alábbi 4+1 föltételnek eleget tesz. Ugyanis ez az, ami elsősorban megkülönbözteti a cserkészetet más ifjúsági közösségektől.


1) A cserkésztörvények ismerete, gyakorlati megélése és ezek tudatában tett cserkészfogadalom, melynek ünnepélyes elmondása kötelességeink teljesítésére, mindennapi jótettek végzésére sarkall.


2) A cselekedve tanulás hatékony eszközünk az ismeretek elsajátításához. Az emberek zöme ugyanis vizuális élménnyé alakítva jobban tudja értelmezni és megtanulni a szükséges ismereteket. Ezért a cserkészmódszer játékos formában sokkal több gyakorlatot alkalmaz nevelési-oktatási rendszerében, mint más, manapság használt (iskolai, stb.) oktatási rendszer. Ilyen módon a cserkészet játszva tanít. Így valósul meg a cserkészeknél az egyéniségeket kibontakoztató, jellemépítő önnevelés is.


3) Az őrsi rendszer kialakítása (6-8 fős, korosztályonkénti csoportok a csapaton belül) szintén alapvető dolog a cserkészetben. Ugyanis a kisebb létszámú csoport jobban áttekinthető, könnyebben kezelhető: több idő és odafigyelés jut minden tagra, a saját korosztályi igényeknek megfelelően. Az őrsök vezetői (rátermett vezéregyéniségek), nem sokkal idősebbek, de tapasztaltabbak és képzettebbek, mint az általuk vezetettek: őrájuk jobban figyelnek és hallgatnak a gyerekek. Ezeknek csak egy jól bevált adaléka a sajátos egyenruha és a cserkészjelvények viselése.


4) A folyamatosan szervezett, ösztönző, vonzó és változatos (rekreációs) programoknak is fontos szerepük van a cserkészetben. A szabadidő egészséges és hasznos eltöltése a cél, miközben a tanult ismereteket a gyakorlatban is kipróbálják, átélik a közösség tagjai. Mindezt elsősorban a természetben, illetve a programoknak legmegfelelőbb környezetben (erdőben, vízparton, barlangban, tárlatokon, előadó- és edzőteremben, ill. a különféle táborokban, stb .) teszik.


(+1) A magyarságtudat ápolása a magyar cserkészek egyik legfontosabb kötelessége. Népi kultúránk, hagyományaink, történelmi múltunk, hírességeink megismerése elengedhetetlen ahhoz, hogy igaz honpolgárok váljanak belőlünk. (Néptánc, népzene, népdal, kézművesség, őstörténet, Szent Korona tan, katonai hagyományok, nemzeti ünnepek, neves személyiségek, regék, mondák, népmesék, stb.)

Csengetési rend

1. óra:           8 – 8.45

2. óra:           9 – 9.45

3. óra:         10 – 10.45

4. óra:         11 – 11.45

5. óra:         12 – 12.45

6. óra:         13 – 13.45

7. óra:         14 – 14.45

Kapcsolat

 7012 Alsószentiván, Béke u. 112.

 info@fatimai.hu

  +36-25/504-710

  www.fatimai.hu

©2021 Fatimai Boldogasszony Általános Iskola

Az oldal sütiket használ a tökéletesebb felhasználói élmények érdekében. Részletekért nézze meg az adatvédelmi nyilatkozatunkat. További részletek.