Irgalmassági témahét

Hagyományteremtő jelleggel indítottuk 5 éve iskolánkban az Irgalmassági témahetet, s az évek múlása igazolja, hogy kifogyhatatlan témát biztosít, illetve mindig időszerű. Szent Márton és Szent Erzsébet ünnepe között szoktuk lebonyolítani, évről-évre változatos feladatokat adva az ifjúságnak. Ilyenkor nemcsak az irgalmasság testi és lelki cselekedetei, hanem a 2 szent életpéldája is előtérbe kerül. Számos esetben igyekszünk a mai gyerekek számára „kézzelfoghatóvá tenni”, hogy ők mit tehetnek családjuk és társaik vagy tágabb lakókörnyezetük körében, s erre nagyon jó alkalom az irgalmassági témahét is. Nagy örömünkre idén a vírushelyzet sem okozott nehézségeket, így az óvodásokkal közösen tudtunk programot szervezni.

Egy KETT pedagógiás foglalkozással indítottam az együttlétet, mely során felelevenítettem a két szent életének, legendáinak legfontosabb eseményeit. A foglalkozás során megelevenedett pár fontos tárgy is, mely az elmélyülést segítette. Márton libás kalandja apropóján egy színes lúdtollal távoztak a csemeték, de előtte még várt ránk pár közös élmény. Szent Erzsébet kenyerét egy kis gasztronómiai élménnyel hoztam közelebb, ugyanis azt jelképezve puszedlit majszolhattak a csemeték. A közösen megépített városfal és templom köré pedig, mindenki elkészítette saját családi házát, melyekre kértük Isten gondviselő szeretetét, békéjét és a jótékony szív örömét. Ezeket a „képeket” nagy örömmel és odafigyeléssel alkották meg a gyerekek.

A program második felében kézműves foglalkozás keretében római sisakot gyárthattak a legények.  Jó volt látni, hogy amint a fejükre került, máris délcegebben álltak össze a légiós csoportképre. A kislányok sem maradtak fedetlen fővel, ugyanis fátyollal tuningolt hercegnői koronák születtek kezük nyomán. Ők is szebben, kecsesebben mozogtak a királyi ékkel fejükön.

Köszönöm Kocsis Kata kollégám sok-sok technikai segítségét (kézműves foglalkozás előkészítése, fotózás) és a tanító nénik, óvónénik aktív részvételét a kézműves lebonyolításában!

A felső tagozatosok feladata az volt, hogy osztálymunkában dolgozva készítsenek egy Facebook profilt Erzsébetnek vagy Mártonnak. Papíron beadva kértem a munkákat, mely során figyelni kellett a történelmi hűségre, életrajzi adatokra, de természetesen laza, könnyed, socialmedias köntösbe burkolva. Kreatív munkákat kaptam a csapatoktól.

Végezetül pedig fotófalaknál pózolhattak a nebulók, belebújva a legendák szereplőinek bőrébe, illetve a 6. osztály Lúdas Matyiként és Döbrögiként parádézott a fotózás erejéig. Tartalmas, vidám hangulatú, töltekezéssel járó projektet valósítottunk meg idén is, s bízunk benne, hogy még sok hasonló követi, s a jócselekedetek sora még csak most kezdődik!

 Somogyi Tünde

 További képek az Irgalmasság témahét galériában!

 

Csengetési rend

1. óra:           8 – 8.45

2. óra:           9 – 9.45

3. óra:         10 – 10.45

4. óra:         11 – 11.45

5. óra:         12 – 12.45

6. óra:         13 – 13.45

7. óra:         14 – 14.45

Kapcsolat

 7012 Alsószentiván, Béke u. 112.

 info@fatimai.hu

  +36-25/504-710

  www.fatimai.hu

©2021 Fatimai Boldogasszony Általános Iskola

Az oldal sütiket használ a tökéletesebb felhasználói élmények érdekében. Részletekért nézze meg az adatvédelmi nyilatkozatunkat. További részletek.