Szeptemberi búcsúnap

A Fatimai Szűzanya első magyarországi búcsújáró helyén, Alsószentivánon májustól októberig, minden hónap 13-án, a fatimai jelenések napjain tartanak zarándoknapot. Hagyomány szerint a szeptemberi búcsúnapon Kispál György csepeli plébános, címzetes esperes tartotta az ünnepi szentmisét, aki nem számít ismeretlennek környékünkön, hiszen 1986-1992 között Alap, 1992-2000 között pedig Sárbogárd plébánosa is volt.

Prédikációjában a sokak által csak Gyuri atyának nevezett lelkész a fatimai látnokok példáját felidézve elmondta, hogy a gyermekektől 1917. szeptember 13-án azt kérte a Szűzanya: Imádkozzátok tovább a rózsafüzért, hogy így siettessétek a háború végét! Ez az üzenet ma is aktuális. A világ békéje a Szűzanya kezében van, de ezt ki kell imádkozni. Lehet hogy az itt ma helyet foglaló legidősebb zarándok, vagy a legfiatalabb óvodás gyermek imája segíti elő a békét – ezt nem tudhatjuk, de állhatatosan kell imádkoznunk nap mint nap és erre buzdítani családtagjainkat is. Kérte, hogy kiemelten foglaljuk imáinkba Kárpátalja magyarságát, azokat is, akik megszöktek a háború elől, de különösen azokat az időseket, akik otthon maradtak a házzal, földdel.

Utalt arra, hogy a sátán, gonosz jelenléte a világban a bűnbeesés kísértése óta megtapasztalható. Nagyon gyakran szépnek, jónak álcázva, de végig kíséri történelmünket a gonosz erők munkálkodása. A Legyetek jók, ha tudtok című film hosszabb változata szemléletesen mutatja be, milyen sok formában rá tudja venni a gonosz arra az embereket, hogy rosszat tegyenek a jó helyett. Amikor Szent Mihályhoz imádkozunk a háború ellen, a gonosz legyőzéséért fohászkodunk. Máriától is kérhetjük a békét, a rózsafüzér rendszeres imádkozásával. Az elhangzott napi evangéliumból kiindulva – „Istennél semmi sem lehetetlen!” utalt arra a lelkipásztor, hogy a viharos történelmi időkben mindig jött az imákra valamilyen váratlan segítség, akkor is, amikor földi emberként lehetetlennek tűnt a helyzet, mint pl. Nagy Lajos török elleni háborújában 1356-ban, a nándorfehérvári diadalnál 1456-ban (Hunyadi, a törökverő rózsafüzért tekert a kardja markolatára is), a lepantói csatánál (1571), Bécs ostrománál (1683), a zentai diadalnál (1697) vagy a szovjet kommunista diktatúra legkegyetlenebb korszakában.

Zárszavában Gyuri atya még egyszer kiemelte: Fontos, hogy rendszeresen imádkozzunk, a világ békéjének kulcsa Mária kezében van. Lelkünk minden sajgását, gondjainkat, szenvedésünket alakítsuk át Istennek tetsző áldozattá és így erősítsük az imát, amíg be nem teljesedik. Isten nem fogja kiengedni a kezéből a világ kormányzását.

 

 

Az ünnepi szentmise végén Helter István plébános megköszönte Kispál György atyának a lélekerősítő gondolatokat, majd a kegytárgyak megáldását követően került sor a megszokott körmenetre, ahol iskolánkat ma a 2-4., 5. és 7. osztályosok, óvodásainkat pedig a nagycsoportosok képviselték. A búcsú végül szentségimádással zárult, amit az egyházmegye hitoktatói tartottak, hiszen három éve szeptember 13-a egyben a megye hitoktatóinak búcsúnapja is. A szentségimádás nagyon bensőséges hangulatú volt, a jelenlévők minden bizonnyal ezen a szép kora őszi szeptemberi délelőttön is lelkiekben megerősödve tértek haza.

A rendezvényt a hitoktatók közös agapéja zárta.

 

További képek a Szeptemberi búcsúnap galériában!

 

Csengetési rend

1. óra:           8 – 8.45

2. óra:           9 – 9.45

3. óra:         10 – 10.45

4. óra:         11 – 11.45

5. óra:         12 – 12.45

6. óra:         13 – 13.45

7. óra:         14 – 14.45

Kapcsolat

 7012 Alsószentiván, Béke u. 112.

 info@fatimai.hu

  +36-25/504-710

  www.fatimai.hu

©2021 Fatimai Boldogasszony Általános Iskola

Az oldal sütiket használ a tökéletesebb felhasználói élmények érdekében. Részletekért nézze meg az adatvédelmi nyilatkozatunkat. További részletek.