1) 2017. szeptember 1. óta fenntartónk a Székesfehérvári Egyházmegye, egyházi iskolánk alapítója Spányi Antal megyéspüspök atya.

 

 

Meghitt ünnepség keretében vette át a Székesfehérvári Egyházmegye nevében Spányi Antal megyés püspök az alsószentiváni általános iskolát. Az intézményt a népszerű kegyhelyen, a Fatimai Boldogasszonyról nevezték el. A főpásztor az eseményen elmondta, a Szűzanya különleges ajándéka, hogy éppen a Fatimai jelenések 100. évfordulóján adódott a lehetőség az iskola átvételére.
„A Szűzanya közbenjárásának köszönhetjük, hogy idén nemcsak a kegytemplom és környéke újul meg, hanem a jövő nemzedékének megszólítása, vallásos nevelése megerősödhet itt.” - fogalmazott a püspök majd hozzátette. „Hazánkban, a katolikus intézményekben magas színvonalon folyik az oktatás, az imádságos napi munka, a keresztény értékrend átadása mellett az ismereteket komoly szakmaisággal adják át a pedagógusok a diákoknak. Nagy öröm, hogy ilyen iskola működhet az egyházmegye déli részén is.”
Az alsószentiváni iskola egyházi átvételét Varga Gábor országgyűlési képviselő is a kezdetektől támogatta. Az ünnepen a kegyhely megújítása hozta magával a közösség megerősödését és alkotó erejét - mondta el az ünnepen résztvevő közéleti vezető. Alsószentiván Község Önkormányzata Képviselő-testületének nevében Husvéth Imre polgármester köszönetét fejezte ki, hogy az alsószentiváni egyházközség évek óta aktívan részt vett a település polgári eseményein is és tevékeny mozgatója volt az iskola megmaradásának.
Kiss Attila az iskola igazgatója köszöntőjében elmondta, a lakosság, a szülők, és a pedagógusok egyhangúan támogatták, hogy a település iskolája egyházi fenntartásba kerüljön. Nyitott ajtókat találtak, amikor felkeresték Spányi Antal megyés püspököt, Ugrits Tamás irodaigazgatót és Szalma István EKIF elnököt az átvétellel kapcsolatban. Az iskolában mindig is a szeretet, egymás elfogadása, a családias légkör volt jellemző. A keresztény értékeket eddig is fontosnak tartották az oktatásban és a nevelésben. Az iskola egész közössége örömmel viszi tovább ezt a lelkületet. Kanyóné Somogyi Tünde hitoktató szerint is minden adott volt, hogy a Székesfehérvári Egyházmegye oktatási intézményei közé kerüljön az iskola.
Helter István püspöki biztos beszédében kiemelte, hogy az iskola átvétele az alsószentiváni fatimai kegyhelyen elhangzott rendszeres imáknak is köszönhető. Sokan kérik a Szűzanya közbenjárását ezen a helyen, hozzátartozókért, a fiatalokért, a gyermekekért. 
Az ünnepség végén Spányi Antal megyés püspök megáldotta az iskola zászlóját, az intézmény előtt álló faragott keresztet és az iskola minden termét. A gyermekek és az intézmény összes dolgozója örömmel és hálával köszöntötték a főpásztort. Az iskolaátadó ünnepséget a gyermekek versei és Vakler Anna népdalénekes, egyetemi tanár Mária-énekei tették szebbé, emlékezetesebbé.

 

2) Legfontosabb települési partnerünk: Alsószentiván Község Önkormányzata

 

 

A település önkormányzata annak ellenére is egyik legfontosabb partnerünk maradt, hogy a 2008-2009-es tanév-től megváltozott a fenntartó személye. A fenntartóváltással kapcsolatban összehívott szülői fórumon a polgármester úr a következőkről tájékoztatta a megjelenteket:

"A képviselő-testület hosszú évek óta mindig is ragaszkodott ahhoz, hogy a nyolc osztályos iskolát helyben maradhasson, annak ellenére, hogy pénzpolitikai eszközökkel nagyon sok kistelepülési iskola számára előnytelen társulásra kényszerült. Olyan társulásba azonban soha nem kívánt az önkormányzat belemenni, ami a felső tagozat elvitelével járt volna, pedig így többletnormatívához jutott volna az intézmény. Ugyanakkor a pillanatnyi gazdasági előny csak rövid távon érte volna meg, hiszen hosszú távon az iskola teljes leépülését és egyben a település lassú halálát is jelentette volna egy ilyen társulás.
A társulás ellen szóló érv volt az is, hogy Alsószentiván már megért egy körzetesítést 1978-1990 között Alappal, amely nagyon kedvezőtlen tapasztalatokkal járt, s érthető, hogy többé nem kér belőle a falu. Azt sem szabad elfelejteni, hogy azok a gyerekek, akik ezt annak idején átélték, most szülők és szintén kézzel-lábbal tiltakoznak egy ilyen oktatási forma felújítása ellen."

(Nagy Lajos polgármester 2008. június 18-án elhangzott felszólalásából)

 

Az önkormányzat alapcélkitűzése volt, hogy a fenntartóváltás úgy valósuljon meg, hogy abból az ide járó diákok a lehető legkevesebbet vegyék észre, s minimális változással járjon a gyerekek számára. Bár fenntartónk és működtetőnk 2017 szeptembere óta a katolikus egyház, az önkormányzat lehetőségeihez mérten továbbra is támogatja az iskolát. Közös ünnepeinket (március 15., október 23.) a jövőben is megtartjuk, s az iskolai Télapó-ünnepségen az önkormányzat meglepi Mikulás-csomagokkal a gyerekeket és nem maradhat el a ballagásról a polgármesteri búcsúztatás sem. 2020 óta az első osztályosok ingyenes tanévkezdő tanszercsomagot is kapnak a képviselő-testület ajándékaként.

 

3) A Szülői Közösség

A szülők szintén nem akármilyen fontosságú partnerünk, hiszen csak velük együttműködve, közös hullámhosszra hangolódva érhetjük el a vágyott sikert gyermekeink eredményes nevelése területén. A szülők és a pedagógusok között a nevelési feladatok összehangolódására lehetőség nyílik az alábbi esetekben: nyílt napokon, nyilvános ünnepélyeken, fogadóórákon, családlátogatásokon, szülői értekezleteken, a faliújságokon illetve az intézményi honlapon közzétett információkon keresztül. Régi hagyományai vannak annak is, hogy a szülők az intézmény által szervezett rendezvényeken aktívan részt vesznek, nagyban hozzájárulnak ahhoz, hogy azok sikeresek legyenek.

 

4) Márkli Kert, Alsószentiván

 

 

Márkli Ákost és feleségét, Krisztinát valószínűleg senkinek sem kell Alsószentivánon bemutatni, hiszen mindketten ismert helyi vállalkozók, s Ákos pedig Alsószentiván díszpolgára is. Hosszú ideje mindenben segítik iskolánkat is, a folyosói karácsonyfát évek óta Ákos szállítja nekünk.
2020 decemberében pedig külön karácsonyi meglepetéssel készültek: az óvoda és az iskola valamennyi gyermeke és dolgozója egy-egy üveg almalevet kapott ajándékba (az alma Ákos ültetvényén termett, a gyümölcslé az Alapi Munka Gyümölcse Szociális Szövetkezetben készült). Többen egyből minőségellenőrzés alá is vették a terméket, s a visszajelzések alapján egyöntetűen kijelenthetjük: nagyon finom itókával kedveskedtek a gyerekeknek.

 

5) Bakker-Holland Kft.

 

A Bakker Holland Kft. 2012 óta a Zöld program keretében minden évben támogat Magyarországon is oktatási intézményeket annak érdekében, hogy környezetüket igényesebbé varázsolhassák minőségi növényekkel. Büszkék vagyunk rá, hogy a 2015. évben a támogatandó 5 iskola között iskolánk is szerepelt, s 5 nagy doboz virághagymával járultak hozzá, hogy ökoiskolai szellemiségünknek megfelelve még szebbé varázsolhassuk környezetünket. A támogatásért cserébe az ültetést, illetve tavasszal a növények virágba szökkenését kellett fotókkal alátámasztanunk, amelynek természetesen örömmel tettünk eleget. 

Csengetési rend

1. óra:           8 – 8.45

2. óra:           9 – 9.45

3. óra:         10 – 10.45

4. óra:         11 – 11.45

5. óra:         12 – 12.45

6. óra:         13 – 13.45

7. óra:         14 – 14.45

Kapcsolat

 7012 Alsószentiván, Béke u. 112.

 info@fatimai.hu

  +36-25/504-710

  www.fatimai.hu

©2021 Fatimai Boldogasszony Általános Iskola

Az oldal sütiket használ a tökéletesebb felhasználói élmények érdekében. Részletekért nézze meg az adatvédelmi nyilatkozatunkat. További részletek.