Nyári kiruccanási ötletek az Osztálykirándulások galériából is meríthetők!

(pl. Öskü, Somló, Szombathely, Ják, Fertőrákos, Sopron, Pannonhalma, Alcsútdoboz, Tabajd, Tordas, Szekszárd, Velencei-tó...)

Mivel a mai napig nem mindenki vette át bizonyítványát, a javítóvizsgáról szóló értesítést honlapunkon is megosztjuk.

 

Tisztelt Szülő!

 

Gyermeke a 2021/2022. tanévben az előírt minimumkövetelményeket nem teljesítette, Bizonyítványukba ez érintett tantárgy(ak)ból elégtelen osztályzat került.

 

A javító vizsga időpontját 2022. augusztus 29-ére (hétfő), 10.00 órára jelölöm ki.

 

Gyermekének az eredményes javítóvizsga érdekében a következő segítséget biztosítjuk:

2022, június 22-én és 23-án (szerda-csütörtök) 10.00 órai kezdettel egy-egy előkészítő foglalkozást tartanak a szaktanárok. Ezeken az alkalmakon kijelölésre kerülnek olyan típusú feladatok, amelyeket a javító vizsgán is meg kell majd oldani. A tanulókkal a szaktanárok mintafeladatokat is elvégeznek, ezért kérjük, hogy íróeszközt és füzetet a gyerekek hozzanak magukkal.

A múlt hét pörgős eseménysorozata a 8. osztályosok bankettjével fejeződött be. A sportpálya melletti közösségi téren (ezúton is köszönjük a használati lehetőséget a polgármesteri hivatalnak) jó hangulatban töltötték együtt az estét a diákok, tanáraik és az iskola dolgozói. Bográcsos paprikás krumpli, süteményhegyek, rágcsálni- és innivalók mellett beszélgettek, játszottak, énekeltek és táncoltak a résztvevők, végérvényesen lezárva a mulatsággal a gyerekek életének általános iskolai szakaszát. 

 

 

További képek a Tanévzárás, keresztelő, szerenád, bankett galériában!

A mai ballagás egy nagyon zsúfolt hét 6. rendezvényét jelentette. Hétfőn a fatimai búcsúnappal kezdtük a hetet, kedden diáknapot tartottunk. Szerdán, illetve pénteken további három programmal bővült a paletta:

 

1) Tanévzáró hálaadó szentmise és bizonyítványosztás

 

2022. június 17-én eljött tanulóink számára a várva várt pillanat: hivatalosan is véget ért a tanév, átvehették bizonyítványaikat!

A tanév végi hálaadó szentmisén Helter István püspöki biztosunk meghívására Lindmayer Miklós lelkipásztor szolgált örömmel. Miklós atya felhívta a figyelmet a szeretetparancs fontoságára, a kötelességtudat erősítésére, valamint buzdította a diákokat az elsőáldozás szentségének igénylésére is, hiszen a szentmise legfontosabb része az oltáriszentség. A szentmise keretében köszönetet mondtunk mindenkinek, aki szerepet vállalt az elért eredményekben, megvalósított munkában: a gyerekeknek, tanáraiknak, szüleiknek, fenntartónknak és ami a legfontosabb: természetesen Isten jóságáért is.

Az iskolai rendezvények közül talán a ballagás a legmeghatóbb, amikor elbúcsúztatjuk a nyolcadik osztályosokat. Az idei ballagás is szépen sikerült, szép időben, de nem rekkenő hőségben, a jó Isten szabad ege alatt kerülhetett sor az ünnepélyre.

Kedves 8. osztályosok!

 

Hagyományainkhoz híven számotokra is készült egy emlékvideó az itt töltött évek képeiből.

 

Kellemes nosztalgiázást kíván: Kiss Attila intézményvezető

 

Kedves Tanulók!


Mint valószínűleg észleltétek, a mai nappal kitört a vakáció. Mit is mondhatnék nektek ezen alkalomból?
"Nyaraljatok vidáman, de a nyakatokat azért ne törjétek ki, mert a fejetekre szükség lesz jövőre is. És hát minden jót kívánok nektek." - mondja Kengyel tanár úr az osztálynak az utolsó matematikaórán, amikor Wallenberg már harmincötödször nézi meg az óráját, várva a kicsengetés mámoros pillanatát.
Kengyel tanár úr szavaihoz nincs mit hozzáfűznöm. Mivel azonban ő az 1950-es években tanított, én pedig már a XXI. században, a megszívlelendő bölcsességeket kiegészítem nektek egy kis videóval. Jó szórakozást! Ha valaki magára ismer, nem biztos, hogy a véletlen műve!

winktongue-outcool

 

 

Eddig sem panaszkodhattunk az unalomra, de a diákhét utolsó napjáról is elmondhattuk: nem volt megállás! A nap kezdetén menzai szállítónk, a Family Diner Kft. ajándékát osztottuk ki a gyerekeknek: a hátizsáknak és a benne rejlő édességeknek egyaránt örültek a tanulók, amit az is bizonyít, hogy a nap végén legtöbben már csak az üres tornazsákot vitték haza mutatóba.

 

 

Délelőtt a vaklicitre készülve ügyességi feladatokkal szerezhettek zsetonokat a diákok osztályuk számára, majd a gyűjtött zsetonokkal aztán különféle csemegékre lehetett licitálni, a móka kedvéért ráadásul vakon, vagyis csak a licitálás után tudta meg a győztes osztály, hogy mit is nyert.

Ebéd után pedig játékos vetélkedővel zártuk a napot: célba találás pingponglabdával, lufipukkasztó verseny, zsákbanfutás, csokievés késsel-villával, tésztafűzés, labdavezetés egyaránt szerepelt a programban. Jó kis pörgős nappal fejeződött be a diákhét, kellőképpen ráhangolódva a közelgő vakációra.

 

 

 

További képek a Diákhét2022 galériában! 

Ahogy a búcsúnapi szentmiséről visszaérkeztünk, a diákhét napi programjaként máris eljött a sportdélután ideje. Számítógéphez, Internethez, minimum ötven csatornás televíziónkhoz és egyéb tunya tespedtségekhez kötött korunkban még mindig nem győzzük eléggé hangsúlyozni a szabad levegőn való tartózkodás, a mozgás és a játék örömét és fontosságát. A mai délutánon a sportpályán foci, röplabda, kosárlabda mérkőzéseken, illetve szabadtéri játékokon edzhették magukat tanulóink, akik a tanár-diák mérkőzéseken pedagógusaikat is alaposan átmozgatták.
Ahogy mondani szokták, ezen a délutánon mindenki nyert: bármelyik sportágat is űzte valaki, a leglényegesebbet, a játékos testmozgás élményét valamennyi résztvevő megtapasztalhatta.

 

 

További képek a Diákhét2022 galériában! (köszönjük Varga Angéla tanárnőnek!)

A Fatimai Szűzanya első magyarországi búcsújáró helyén, Alsószentivánon májustól októberig, minden hónap 13-án, a fatimai jelenések napjain tartanak zarándoknapot. Az idei második búcsúnapon Horváth József nyugalmazott bodajki plébános tartotta az ünnepi szentmisét, aki hálát adott a jó Istennek azért, hogy ismét, ebben az évben is megkapta azt a kegyelmet, hogy szónok lehessen a Fatimai Szűz búcsújáró helyén.

Prédikációjában József atya felidézte Mária áldozatvállalását és Jézus szenvedéstörténetét, aki nem vetette le a keresztjét, hanem felment vele a Golgota hegyére, ahol meghalt értünk, hogy megváltsa a bűneinket, s feltámadásával számunkra is lehetőséget adjon az örök élet elnyerésére. Nekünk is türelemmel kell hordoznunk keresztünket, Isten nem hagy el a bajban bennünket. Ma is történhetnek velünk csodálatos események, megoldhatjuk életünk válságos időszakait. Ehhez követnünk kell Isten akaratát, útmutatását, amit kijelöl számunkra és kérnünk kell a Szűzanya közbenjárását, aki mindig meghallgatja a hozzá fordulókat.

Soha nem szabad feladnunk, nem szabad azt hinnünk, hogy Isten elhagyott bennünket. A jó Isten nem tud elhagyni, nem tud nem szeretni bennünket, hiszen Isten maga a végtelen szeretet. Ha Istenre bízzuk magunkat, vállaljuk a terheket, erőt is kapunk hozzá. A szenvedés tulajdonképpen kitüntetés Istentől, hogy keresztünket hordozva Jézus, áldozatainkat vállalva Mária példáját követhessük és ezáltal válhassunk igazán keresztényekké. Isten szeretete így válhat bennünk mások iránti éltető, cselekvő szeretetté – összegezte tanítását József atya.

Természetesen iskolánk tanulói is részt vettek a megszokott módon a szentmisén, közreműködtek a ministrálás során, valamint a körmenetben is. Az ünnepi szentmise végén Helter István köszönetet mondott mindazoknak, akik a búcsú méltó lebonyolításában, illetve előkészületeiben részt vettek, jelenlétükkel a kegyhelyet megtisztelték, József atyának pedig a megszívlelendő tanításért. A búcsú végül szentségimádással zárult, s a jelenlévők minden bizonnyal lelkiekben megerősödve tértek haza ezen a júniusi délelőttön is.

 

További képek a Június 13. galériában!

Az idei tanévben a szeszélyes időjárás miatt két napra osztottuk el gyermeknapi rendezvényünket. Mivel a meteorológusok jelentős csapadékot jósoltak korábban a mai napra, olyan programot találtunk ki, amit a tantermekben is meg tudunk valósítani. Így került sor a délelőtt folyamán rejtvényekkel egybekötött szabadulószobai feladatokra. A nyolcadik osztályosok vezetése mellett 8 vegyes életkorú csapatot alakítottunk a tanulókból. A nagyobbak komolyabb fejtörőkön agyalhattak, a kisebbek pedig az elrejtett Stopli rókákat keresték buzgón a termekben. (Nem, nem én javasoltam a Vidi kabalafiguráját. Igen, értékelem az ötletet. :-). A feladatok során kapott betűkódokból aztán a 8. osztályos csapatkapitányok sikerrel megfejtették azt a mondókát, amely levette a gonosz átkot a tanárokról, s lehetővé tette, hogy június 15-én megkezdődhessen a nyári pihenés.

 

 

A jól végzett munka jutalmaként a technikai dolgozóink által készített hot-dogot és pudingot fogyaszthatták el a tanulók, majd a sárbogárdi tűzoltók megérkezésével kipróbálhatták a gyerekek, milyen érzés egy igazi tűzoltóautóban ülni, s közelről megfigyelhettük a jármű berendezéseit is. S mivel az időjósok esős előrejelzése nem vált be, sikerült megvalósítani a korábbi elképzelésünket: a tűzoltók jóvoltából diákjaink 2 adagnyi habos vidámságban részesültek. 

 

 

A program jövő hét kedden zsetongyűjtő feladatokkal és a vaklicittel folytatódik! Addig is szép hétvégét mindenkinek!

 

További képek a Diákhét2022 galériában!

 

Többször adtunk hírt róla, hogy évek óta lelkesen gyakorolnak tanulóink a kosárlabdaszakkörön, ugyanakkor a hagyományos kosárlabda kupa az, ahol meg tudjuk mutatni tudásunkat, mivel a diákolimpiai kiírásokat nem a kis iskolákra szabták. A járványhelyzet miatt az idei tanév elején még a kupát sem mertük betervezni. Ezért örömmel fogadtuk a Sárbogárd SC által biztosított lehetőséget barátságos kosárlabda mérkőzésekre.

 

 

Úgy egyeztünk meg, hogy a sárbogárdiak is hozzánk hasonló összetételű, vegyes csapatokat állítanak össze. A vendéglátok két csapata és iskolánk kosarasai így egy háromcsapatos villámtornán mérték össze tudásukat. Sportszerű mérkőzéseken két győzelmet arattunk igazi csapatmunkával, így megkaptuk az I. helyről szóló oklevelet. Köszönjük a lehetőséget a sárbogárdiak csapatának, vendéglátásukat jövőre viszonozni szeretnénk az Alsószentiváni Kosárlabdakupán!

 

 

Megfigyelhető, hogy bár rendkívül kicsi a merítési lehetőségünk, általában sikerül egy jó kis kosárlabdacsapatot kinevelnünk. Része van benne egy elhivatott pedagógusnak Boros Tamás személyében, aki az edzéseken a mozgás mellett a taktika alapelemeit is igyekszik megtanítani a csapatnak, elvégre a kosárlabdát ésszel (is) kell játszani. Szerepe van Bölcskei József tornatanárnak, aki szintén besegített edzéseken a társaságnak. Része van a rengeteg gyakorlásnak, hiszen a leindítások befejezését nem lehet eleget gyakorolni. Része a tanulók lelkesedése is, hiszen az edzéseken túl számtalanszor látom őket a sportpályán gyakorolni. Része a jó közösségi szellem is, mert enélkül nem lehet igazi csapatot alkotni. A siker titkát tehát nem egy tényezőben találjuk meg.

Egy dolog viszont biztos: sok munkával egy kis iskolának is lehet jó csapata – ha a csapattagok is így gondolják és elvégzik a rájuk eső munkát. Sokan szeretnének munka nélkül teljesítményt elérni, de ez a sportban (sem) megy. Szép volt, lányok-fiúk! Hajrá Szentiván! Hajrá Sárbogárd!

 

További képek a Diákhét2022 galériában!

Csengetési rend

1. óra:           8 – 8.45

2. óra:           9 – 9.45

3. óra:         10 – 10.45

4. óra:         11 – 11.45

5. óra:         12 – 12.45

6. óra:         13 – 13.45

7. óra:         14 – 14.45

Kapcsolat

 7012 Alsószentiván, Béke u. 112.

 info@fatimai.hu

  +36-25/504-710

  www.fatimai.hu

©2021 Fatimai Boldogasszony Általános Iskola

Az oldal sütiket használ a tökéletesebb felhasználói élmények érdekében. Részletekért nézze meg az adatvédelmi nyilatkozatunkat. További részletek.