Kedves Szülők!

 

Nehéz szavakat találni a tegnap délutáni összejövetelünkre…. Nagyon megható volt, hogy ilyen sokan eljöttetek a Benedek tóhoz! Közel 60-an voltunk. Ez igazán nagyszerű így első alkalommal!

Jó volt a hangulat és mindenki kivette a részét az egészből. Rengeteg hozzávalót hoztatok a paprikás krumplihoz, valamint sok-sok finom nasit, süteményt és üdítőt.  

Jó volt EGYÜTT főzni, krumplit szelni, hagymát pucolni = hatalmas adag ételt készítettetek! És az extrák sem hiányozhattak belőle (aki ott volt, tudja, miről beszélek).😂😁😅

Mindeközben: jókat beszélgettünk, még jobban megismerhették egymást a családok, felfedeztük a táj szépségeit. A gyerekek közül voltak akik bicikliztek, akadtak olyanok, akik ebihalat halásztak a tóból, találtak sok csigát, gyíkot😅,vízisiklót, békát, kagylót. Láthattunk hattyúkat, vadkacsákat…..és persze szaladtak, labdáztak, frizbiztek, piknikeztek, élvezték a természetadta lehetőségeket.

Vájer Bandi traktoros túravezetést is csinált a tó egy részénél. Sok-sok érdeklődőt vonzott a program. 😊

Köszönjük, hogy eljöttetek!🥰

Köszönjük a sok finomságot!🥨🥧🍪🍭🥤

Valamint, köszönjük a Vájer családnak a lehetőséget!🥰

Köszönjük a padokat, asztalokat Alsószentiván Község Önkormányzatának!😊

Áldott egy alkalom volt!🙏

Aki, pedig lemaradt volna róla, annak üzenném, hogy szinte mindenki szeretné ezt az alkalmat megismételni. Szóval bízunk benne, hogy legközelebb, már Ti is el tudtok jönni!

Az óvoda minden dolgozója nevében: Még egyszer hálásan köszönjük NEKTEK, a tegnap délutánt!

 

Turzainé Gazsó Kata

 

További képek az óvodai galériában a Gyermekhét mappában!

A gyermekhetünk zárásaként délelőtt a sárbogárdi Tűzoltóállomásra látogattunk. Menetrendszerinti autóbusszal közlekedtünk. A gyermekek már második alkalommal utaztak ezzel az autóbusszal. Fegyelmezetten, ügyesen tudnak már közlekedni.

A tűzoltóságon lehetőségünk volt elfogyasztani az előzőleg elcsomagolt tízórainkat, így feltöltődve tudtunk nekivágni az ismeretszerző tűzoltóbemutatónak. Három nagyon kedves tűzoltó kalauzolt végig bennünket a tűzoltóságon: Laci, Gábor és Márk bácsi voltak a kísérőink. 

Szerencsénk volt, mivel minden járművet meg tudtunk tekinteni, nem riasztották őket balesethez. Volt olyan tűzoltóautó, amely 2000 liter vizet is el tudott tárolni, de akadt olyan is, ami 4000 litert. Rengeteg alkatrész, felszerelés birtokában vannak ezek a járművek. Többek között megismerkedtünk a tűzoltáshoz közvetlenül használt eszközökkel: tömlőket, sugárcsöveket, kézi tűzoltókészüléket is megnézhettünk. Különböző felszereléseket, amiket a műszaki mentés során használnak szintén láthattunk pl.: hidraulikus feszítő-vágót, baltát, motoros láncfűrészt. Beszállhattunk a „2000-es” tűzoltóautóba, a gyerekek nagy örömére. Márk és Gábor tűzoltók lehetőséget biztosítottak arra, hogy beülve igazi kis tűzoltónak érezhesse magát minden óvodás. Betekintést nyertünk, abba is hogy 24 órán keresztül, hol kell tartózkodniuk azoknak a tűzoltóknak, akik be vannak osztva az adott műszakba. Benéztük a hálótermekbe, az étkezőkbe, öltözőkbe, a konditerembe is. Itt a gyerekek egyből szerették volna kipróbálni az ott található sporteszközöket. És Laci bácsi is bemutatta, hogy igen erősnek kell lennie egy tűzoltónak, még a fekvenyomást is szemléltette. Ezután meghallgathattuk, hogy milyen is a próbariasztás és László tűzoltó elmesélte, hogy igen kevés idejük van felöltözni, tűzoltóautóba szállni és elindulni: mindösszesen 6 percük van erre. Hiszen életeket kell menteniük és minden másodperc számít! Tényleg igazi hősök ők mindannyian, akik ezt a hivatást választották! Büszkék vagyunk rájuk!

A gyermekeket pedig megkérdeztük a bemutató után, hogy ki szeretne tűzoltó lenni és közel a csoport fele feltette a kezét! Hát így legyen 😊, teljesülön az álmuk, ha valóban ezt szeretnék! Szükség van a hétköznapi hősökre!

Hálásan köszönjük a lehetőséget Fodor Zoltán tűzoltóparancsnoknak, és kísérőinknek: Király Lászlónak (szerparancsnok),  Pogány Márknak (beosztott tűzoltó), Tóth Gábornak (gépjárművezető). Valamint köszönjük a közbenjárást Imre Zoltánnak (szerparancsnok), aki a csoportunkba járó két fiúcska édesapja is egyben!

 

Turzainé Gazsó Kata

 

További képek az óvodai galériában a Gyermekhét mappában!

Igazi májusi szép időben, a jó Isten templomában, a Fatimai Szűzanya első magyarországi kegyhelyének lombsátra alatt szolgáltatta ki egyházmegyénk mezőföldi kerületének 47 fiatalja számára a bérmálás szentségét Spányi Antal püspök atya. Az ünnepi szentmisére Alapról, Alsószentivánról, Előszállásról, Alsótöbörzsökről, Sárbogárdról, Sárszentmiklósról, Pusztaegresről, Rétszilasról, Sárszentágotáról, Sárkeresztúrról és Kálozról egyaránt vendégek, intézményünket, a Fatimai Boldogasszony Általános Iskolát Kanyó Petra Johanna, Madarasi Bori Kata, Kubik Réka, Strasser István János jelenlegi, illetve Kanyó Levente Antal volt tanulónk képviselte.

A főpásztor a fiatalokhoz intézett szavaiban felhívta a figyelmet arra, hogy a bérmálás nem valami elhanyagolható esemény, hanem a nagykorúság kezdete a keresztény életben.  Ha ma szétnézünk a világban, azt látjuk, hogy sokan nem járnak templomba, nem hisznek Istenben, ugyanakkor mindennapi életünkben ott vannak a keresztény hagyományok, átjárja a keresztény tanítás. Ha valaki bajba kerül, keresi Istent, elkezd imádkozni, legyen az egy súlyos műtét előtt, süllyedő hajón vagy zuhanó repülőgépen. Sokszor és gyakran kérjük Isten segítségét. Az apostolok, akik megélték Jézus csodáit, hallották tanításait, úgy gondolták, hogy amikor eljön Isten ország, nekik majd fontos feladatuk lesz. Hiába élték meg Jézus közelségét, kezdetben nem követték őt megfelelően. Versengeni kezdtek, ki a nagyobb, ki legyen az első, pedig Jézus megmondta: aki az első akar lenni, legyen az utolsó. Péter kardot ragadott, majd megtagadta Jézust, a vérrel verítékezés éjszakáján a tanítványok szétfutottak, a kereszthalál után, pedig azt hitték, mindennek vége. Az emmauszi úton sem ismerik fel, annyira el vannak telve a saját bánatukkal. Csak amikor Jézus felfedi magát előttük, akkor tesznek tanúságot mellette. Imádkoznak, várják a Szentlelket, ami Jézus megígért, s pünkösd napján meg is kapják azt. Lángnyelvek jelennek meg, szélzúgás támad, de ezek a külső jelek a belső változásokra hívják fel a figyelmet, ami a szívükben, a lelkükben történik. Innentől kezdve az apostolok az élő Jézusról tanítanak. Nem versengenek, hanem hirdetik, hogy Jézus él, s nem az számít, mi van mögöttünk, hanem az, ami még előttünk áll. Új lapot kezdhetünk az életünkben, Isten Szentlelke ehhez erőt ad. Isten Szentlelkét azért kaptuk meg a bérmálásban, hogy Jézus tanítását megértsük és megvalósítsuk.

 

 

A kegyelem úgy válik bennünk teljessé, hogy életünkkel, szavunkkal mindig tudjunk Krisztusról tanúskodni. Mit jelent ez? Ne múljon el nap ima nélkül, egy keresztvetés, egy fohász reggel és este biztosan belefér. Szenteljétek meg az Úr napját vasárnaponként a szentmiséken, rendszeres legyen életetekben a szentgyónás és a szentáldozás, ne csak olyan különleges alkalmakkor mint a bérmálás, házasságkötés vagy temetés. Fontos, hogy ezáltal mindig meg tudjatok újulni, egyre jobbak lenni, hogy egyre igazibb kereszténnyé válhassatok ebben a világban. Terjesszétek a szeretetet, törekedjetek a békességre, nemcsak a családdal, közeli barátokkal, hanem minden társatokkal. A keresztény élet igazán egyszerű, hiszen minden ember szívében ott van a jóság, amit a Jóisten beültetett, csak engednünk kell, hogy ez a jóság növekedjen és gyümölcsöt hozzon bennünk. Isten Szentlelke az apostoloknak is erőt adott ehhez, vállaltak mindent Krisztusért. Ma is, mindnyájunknak szól az, hogy újuljunk meg életünkben, hitet tehetünk keresztény gyökereink mellett, mutathatjuk, hogy fontos az, amit nagyszüleink, szüleink példájából tanultunk. Aki időt szán Istenre, emellett még minden feladatával fog tudni végezni, s ha befogadja Isten és a Szentlélek ajándékait, a lelkében derű lesz, a szívében szeretet, az életében béke. Így a bérmálás nem egy ünnepnapra, hanem egy egész életre fog szólni, amelynek a jutalma a mennyország, a lelki üdvösség lesz – zárta gondolatait a főpásztor.

A szentmise végén Antal atya megköszönte a jelenlevőknek a szívélyes és szeretetteljes fogadtatást, valamint május 29-ére zarándoklatra hívta az egyházmegye papságát, a szerzeteseket, a fiatalokat, a családokat, a Prohászka Imaszövetség tagjait Bodajkra, ahol Alsószentivánhoz hasonlóan megtapasztalhatjuk a Szűzanya közelségét, s hogy együtt fohászkodjunk új papi és szerzetesi hivatásokért és a békéért.

 

További képek a Bérmálás galériában!

2-4. osztályosaink a mai napot használták ki arra, hogy éljenek az osztálykirándulásra szánható szabadnap lehetőségével. Reggel az első két órát játékos feladatok megoldásával töltötték el, majd iskolánk kisbuszával két körben átruccant a csapat Előszállásra (köszönjük a fuvart Gyuri bácsinak), ahol megfigyelhették pl. az agutit, a vadnyugati regényekben annyit emlegetett amerikai bölényt, a Benett kengurut, különböző fajta papagájokat, fehér valamint indiai kék pávákat, lámákat, nandukat.

Óvodásainkhoz hasonlóan ők is vittek egy jó szatyornyi ennivalót az állatoknak, amiért cserébe 3 nagy zacskó csemegét kaptak, a simogatható (és etethető) kecskék nagy-nagy örömére. Az óvodásokhoz hasonlóan ők is örökbe fogadtak egy állatot, mégpedig a sarki rókát, „aki” annyira megilletődhetett, attól. hogy egy egész osztálynyi pótszülőt kapott, hogy nem is nagyon merészkedett elő a kuckójából.😄

Az állatkertből hazaérve ebéd után még közösen fagyizott a társaság, majd játékokkal töltötték a nap hátralévő részét.

 

 

Pusszantás😉 és szép hétvégét, áldott pünkösdöt mindenkinek!

 

További képek az Előszállás Zoo 2-4. osztály galériában!

Óvodásainak kedvenc játékfajtája, a szerepjáték. Szeretik, ha belebújhatnak valaki "bőrébe", szeretnek jelmezekbe öltözni.  A gyermekhét keretein belül erre is lehetőséget biztosítottunk. Csütörtök,  a királynők és királyok napja volt. Szebbnél szebb jelmezekbe bújtak, voltak igazán különleges darabok is. Persze, akadtak korona nélküli királyok is , de ők is mind egy fontos ország, birodalom uralkodói voltak. Sok magyar király és királynő volt, de jöttek hozzánk külföldről is államfők.

A délelőtt egy másik fontos programmal folytatódott. Gyermekeinkkel átsétáltunk a dr. Szentiványi Péter Közösségi Színtér nagytermébe,  ahol már várt bennünket Husvéth Imre polgármester úr. Ő volt az, aki biztosította számunkra a moziélményt, Fekete Zoltánné Márta Erika pedig a pendrive-ot, amin a mesék voltak.  A sok mese közül a választás,  a legújabb Super Mario filmre esett. A mesenézést egy kis popcornnal és finom szörppel is izgalmasabbá tettük.😊

Köszönjük szépen a lehetőséget!

 

Turzainé Gazsó Kata

 

További képek az óvodai galériában a Gyermekhét mappában!

Az Országos Tűzmegelőzési Bizottság idén immár tizedik alkalommal hirdette meg alkotói pályázatát az iskolások körében. - olvashatjuk a Fejér Vármegyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság híradásában.

A fókuszban a füstérzékelő életmentő szerepe állt. A diákok három korcsoportban pályázhattak, szabadkézi rajzot, egyéb kézműves alkotást küldhettek be, de akár filmet is forgathattak. A vármegyei forduló eredményhirdetését május 25-én tartották Székesfehérváron.

Fejér vármegyében 97 szabadkézi rajz készült. A pályamunkákat mindhárom korcsoportban külön értékelték.  A bírálat legfőbb szempontja az volt, hogy a kiírás tematikája, azaz a füstérzékelő szerepe mennyire hangsúlyos az alkotásokon, mindemellett a befektetett munkát, az egyéni látásmódot és a kreativitást értékelték. 

A székesfehérvári eredményhirdetésen Magosi Lajos tűzoltó ezredes, a Fejér Vármegyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság igazgatója, a területi tűzmegelőzési bizottság elnöke köszöntötte a gyerekeket és kísérőiket.

A legtöbb pályamű a vármegyében idén az alsószentiváni Fatimai Boldogasszony Általános Iskola és Óvodából, vagyis tőlünk érkezett. 

Külön öröm számunkra, hogy a 11-14 évesek között Segesdi József Zoltán a III. helyet szerezte meg (betegsége miatt sajnos nem tudtuk ma elvinni), Punk Alexandra pedig I. lett a 6-10 évesek között, így ő az országos döntőben is képviselheti majd Fejér vármegyét.

Tanulóinknak ezúton is gratulálunk, köszönjük a szervezőknek az értékes jutalmakat!

 

További képek és tanulóink rajzai a Füstérzékelő rajzpályázat galériában!

Ma Andi bohóc látogatott el gyermeknap alkalmából óvodánkba, zenés-mozgásos programon vehettek részt a gyerkőcök.

Andi bohóc a Hupikék Törpikék birodalmából érkezett, még Lusti is elkísérte, hogy megfigyelje, hogy minden gyermek ügyesen végzi el a játékos feladatokat. Andi bohóc mesélt arról, hogy jó barátságot ápol Törpillával, még a haját is a törpelány készíti neki. Törpapa és a többiek sajnos nem tudtak eljönni, mert nekik fontos dolguk akadt Apraja-falván.  

Lusti távolról nézte az ugrándozó, éneklő társaságot és annyira jól érezte magát, hogy el sem aludt. Pedig tudjuk, hogy Lusti bármikor képes álomba szenderülni.

Andi bohóc igazán jól megmozgatta Mókus csoportosainkat, akik lelkesen vettek részt a mókában. Végül pedig még Milena nevű névnaposunkat is megköszöntötte. Neki készítette el először a rózsaszín lufikutyát. Ezt követően minden gyermek megkaphatta a neki szánt ajándékot és uszkár kutyust. Persze, a varázsszavakat fontos volt kimondani, mert addig Andi bohóc kezéhez voltak ragadva az ajándékok míg ki nem mondták a „köszönöm szépen” szavakat.

 

 

Számos ajándékot kaptunk még a bohóctól: az óvoda dolgozóit is meglepte egy kis lufivirággal, a gyerekeknek hozott pár mesekönyveket, fejlesztőfüzetet, sőt még az iskola alsótagozatosaira is gondolt.

Köszönjük szépen Andi bohócnak a látogatást és köszönjük a Mókus csoport Szüleinek is a támogatást! (Mi is köszönjük, hogy Andi bohóc az alsósainkra is gondolt, holnap természetesen kiosztjuk nekik a lufikat. - Kiss Attila)

 

Turzainé Gazsó Kata

 

További képek az óvodai galériában a Gyermekhét mappában!

3. osztályosaink egy közösségépítő program megvalósítása érdekében jelentkeztek egy tavaszi háromnapos kirándulásra Zánkafürdőre. Sikeres pályázatunk híre után lázban égve készülődtek az Erzsébet táborra, ami számukra egyben az első (s remélhetőleg nem az utolsó) alkalmat jelentette. Május 17-én, szerdán végre elérkezett a várva várt nap: a tanulók Bodokiné Szakács Beáta és Kocsis Kata tanító nénik felügyelete mellett elindultak a Balaton felé, először busszal, majd vonattal, végül még a tábori „kisvonatot” is megismerhették.

Az érkezés után elfoglalták szobáikat a piros házban, majd megették a finom ebédet a kék étteremben (Attila tanár úr legnagyobb örömére). Első nap délután elfoglalták a szállást (külön szobában a lányok, illetve a fiúk), s volt alkalom gyakorolni az ágyneműhúzás nemes művészetét is. Délután az első program „Együtt zsongunk” címmel a közösségi játékok területén valósult meg. A gyerekek előbb megismerkedhettek egymással bemutatkozó kérdéseken keresztül, majd a táborvezetők (ottani nevükön: „tesók”) 15 percenként négy játék között forgatták a csapatokat. A legnagyobb sikert talán a kooperációs ernyővel végzett gyakorlat aratta. Vacsora után még Animal Cannibals koncerten lazíthatott a társaság, majd reggelig pihengették az utazás és az első nap fáradalmait.

Második nap reggeli után Sterczer Hilda, a 10 éve a hivatásának gyakorlása közben elhunyt Erőss Zsolt hegymászó felesége tartott előadást a Föld legmagasabb hegycsúcsairól és a hegymászásról. Sok érdekességet tudhattak meg tőle, amit még felhasználhatnak, ha a jövőben hegyet szeretnének mászni. Megvizsgálhatták a hegymászók felszereléseit is. Ezt követően a Fővárosi Nagycirkusz artistái tartottak bemutatót az erő, egyensúly, kitartás, ügyesség, együttműködés jegyében, előadásukat kutyák és papagájok is színesítették.

 

 

S el is érkezett az ebéd ideje, mely után a társaság a kikötőben levegőzött egy kicsit (a csobbanást nem vállalta be senki), valamint megtekintették a haditechnikai park kiállított járműveit is. Majd a Bogár Show keretében interaktív, szórakoztató és játékos módon olyan egzotikus rovarokat ismerhettek meg és akár vehettek kézbe a gyerekek Dél-Amerikából, mint a csótány, botsáska, ezerlábú, skorpió, madárpók, ostorlábú… Még Az élet könyve mozifilm is belefért vacsora előtt, majd az esti étkezés után a szálláson egy környezetismeret óra is megtartásra került, stílszerűen a rovarok világából.  Alvás előtt még az esti diszkóban vezethette le energiáit a társaság.

 

 

Harmadik nap reggeli, majd táborbontás következett, idővel, de kitartóan szerencsére mindent sikerült összecsomagolni az útipakkokba. Az időjárás is kegyesebb volt, mint előtte, így nem volt akadálya annak, hogy Balatonfüredre is átruccanjon a csapat hazatérés előtt. Sétát tettek a parton és a kikötőben, megebédeltek a Tagore sétányon, sétahajókáztak a Csobánc nevű hajóval, luxusként még egy kis fagyi is belefért. A hazatérést vasúton, két átszállással sikerült megoldani, így három nap után mindenki hazatérhetett számos élménnyel gazdagabbal. Bízunk benne, hogy az együtt megélt kalandokra emlékezve igazi jó kis közösséggé formálódik az osztály.

 

További képek a Zánkafürdő 3. osztály galériában!

A mai nap a kalózoké és a papagájoké volt. ⚔🦜

Kalózjelmezek, papagáj jelmez és a kiegészítők bemutatásával indult a nap. A vállalkozókedvű  gyerekek, akár arcot is festethettek. Ezután várt ránk a nagy kalózvilág, a szabadban.

Kiálltuk a kalózok hétpróbáját.:

  1. Kalóztáncot jártunk, kalóz zenére.
  2. Kalóz célbadobásás volt a következő próba- Légy résen, nyisd ki jól a szemed és célozz!
  3. A csatakiálltás megalkotása és gyakorlása volt a harmadik próba: Ahoy, Mókuskák, irány a tenger!
  4. Ügyességi feladatok is voltak a „tengerparton és a hajón:” Vigyázz bele ne ess a vízbe a cápák közé!”
  5. „Rumoshordó” gurító verseny is volt. Akadt olyan gyerek, aki majdnem „Alapig” gurította a „hordót”. 😊
  6. Erősítettük a tüdőnket kalózlufi fújással.
  7. És az elmaradhatatlan kincskeresés is lezajlott: Kalózaink először a kincsestérképet próbálták megtalálni. Miután ez megvolt,  rá kellett jönniük, hogy mit ábrázol a térkép és meg kellett találniuk a kincset!

Végül pedig elfogyasztották a jól megérdemelt kincseket!🍦🍧

 

Turzainé Gazsó Kata

 

További képek az óvodai galériában a Gyermekhét mappában!

Szép májusi időben kezdődött meg a hagyományos gyerekhét az óvodában.

A mai napon Horváth Gyurci „bácsival” vettünk részt egy falunéző lovaskocsitúrán. Körbejártuk Alsószentiván minden zeg-zugát! Csodálatos koranyári időjárásunk volt. Egy óra nézelődés után, a gyermekek alig akartak leszállni a lovaskocsiról. Büszke és Süti, a lovak nagyon türelmesen és békésen szállítottak minket, egész úton.

Köszönjük szépen a lehetőséget, a szervezést és a szállítást Supliczné Toldi Kittinek, Horváth Gyurcinak és persze Büszkének és Sütinek! 🥰🌞🐴🐴

 

Turzainé Gazsó Kata

 

További képek az óvodai galériában a Gyermekhét mappában!

III. Károlyt és feleségét, Kamillát 2023. május 6-án koronázták meg a Westminster Apátságban, Londonban. Ilyen legutóbb 70 éve történt, amikor II. Erzsébet került a trónra. A jeles eseményre a Talented Children nevű, londoni székhelyű, s az angol kultúrát népszerűsítő jótékonysági szervezet kiírt egy rajzpályázatot általános iskolásoknak. A feladat az volt, hogy a gyerekek fantáziájára bízták, hogyan képzelik el a király koronázását, s ennek bármely mozzanatát megörökíthették a rajzaikon. Iskolánkban minden osztályban tanulnak angol nyelvet, így majdnem az összes évfolyamból voltak pályázók. A pályaművek elkészítéséhez kaptak segítséget az angol- és a rajzórákon, ahol megismerkedhettek tanulóink az angol koronázási ékszerekkel és a brit kultúra ehhez kapcsolódó eseményeivel, szokásaival.

Minden tanulónk névre szóló oklevelet kapott a szervezettől, amelyen gratuláltak a csodálatos alkotásokhoz. Iskolánk ezen felül is díjazta a műveket, s az oklevél mellé minden tanulónk egy kis édességet vehetett át. Köszönjük a szervezőknek, hogy minden tanuló munkáját jutalmazták egy oklevéllel, aki rajzolt, nem csupán a legszebb alkotásokat, mivel így az alkotó kedvű diákjaink számára igazolódott, hogy az elvégzett munkának meglesz a jutalma.

 

Jákob Zoltánné

 

Tanulóink művei A király koronázása galériában láthatók!

Csengetési rend

1. óra:           8 – 8.45

2. óra:           9 – 9.45

3. óra:         10 – 10.45

4. óra:         11 – 11.45

5. óra:         12 – 12.45

6. óra:         13 – 13.45

7. óra:         14 – 14.45

Kapcsolat

 7012 Alsószentiván, Béke u. 112.

 info@fatimai.hu

  +36-25/504-710

  www.fatimai.hu

©2021 Fatimai Boldogasszony Általános Iskola

Az oldal sütiket használ a tökéletesebb felhasználói élmények érdekében. Részletekért nézze meg az adatvédelmi nyilatkozatunkat. További részletek.