Iskolánk 27 tanulója szeptember 20-22. között a zánkafürdői ottalvós Erzsébet táborban gazdagodik új és új élményekkel. Beszámolójukat hazaérkezésük után természetesen közzétesszük, de képeiket és felvételeiket már most meg tudjuk osztani. 

 

 

 

 

 

További képek a Zánkafürdő 2023 ősz galériában!

(a képtár a pénteki képekkel még frissül)

Eljött a várva várt nap: a Háló épületében töltött átmeneti év után óvodásaink a 2023-2024-es nevelési év kezdetén örömmel vették birtokba a kívül-belül teljesen megújult, tornaszobával és játszótérrel kibővült épületet. Az első hetekben gördülékenyen zajlott a folyamatos beszoktatás. Ritkán fordult elő sírás, de az sem tartott sokáig. Egy-két gyermeknek a reggeli elválás/délutáni elalvás volt nehézkes. Az újonnan érkező gyerekeket örömmel fogadták óvodás társaik.
A gyerekek ügyesen gyakorolták a napirendet, a csoport szokás-és szabályrendszerét. A nagyobbak segítenek a kisebbeknek, illetve a testvérpárok is nagyon összetartóak, konfliktus esetén a nagyok egyből ott teremnek, hogy kiálljanak a kistesóért. A játékokon való osztozkodás még sok gyermeknek problémát okoz, de igyekszünk rávezetni őket a csere-bere szokás alkalmazására, az együttműködésre, megtanítani őket arra, hogy szeretettel és türelemmel minden megoldható - ha valamennyien szeretnénk 😊. 
Egyik nap ellátogatott hozzánk István atya és Vargyasné Angéla hitoktató, aki heti egyszer katolikus hittanfoglalkozást tart a gyerekeknek. 
Logopédiai szűrésen is részt vettek a nagycsoportosok. Hétfőnként Rohár Alexandra fog foglalkozni azokkal, akiknek szüksége van logopédiai fejlesztésre. Csütörtökön délutánonként pedig Kiss Ágnes néptáncfoglalkozást fog tartani a néptáncosoknak.
Most azonban leginkább szeptember 29-re készülünk, amikor Spányi Antal püspök atya megáldja a felújított épületet, fenntartónkat egy kedves kis műsorral szeretnénk meglepni, s kifejezni hálánkat és köszönetünket, amiért óvodánk az elmúlt egy évben ilyen szépen megújulhatott.
 
 
További képek az Évkezdés a megújult óvodában galériában!

Régi hagyományunkat folytatva a 2023-2024-es tanévben is közzétesszük évkezdő osztályképeinket.

 

1-3. osztály

 

2-4. osztály

 

5. osztály

 

6. osztály

 

7. osztály

 

8. osztály

 

A Fatimai Szűzanya első magyarországi búcsújáró helyén, Alsószentivánon májustól októberig, minden hónap 13-án, a fatimai jelenések napjain tartanak zarándoknapot. Hagyomány szerint a szeptemberi búcsúnapon Kispál György csepeli plébános, címzetes esperes tartotta az ünnepi szentmisét, aki nem számít ismeretlennek környékünkön, hiszen 1986-1992 között Alap, 1992-2000 között pedig Sárbogárd plébánosa is volt.

Prédikációjában a sokak által csak Gyuri atyának nevezett lelkész a fatimai látnokok példáját felidézve elmondta, hogy a gyermekektől 1917. szeptember 13-án azt kérte a Szűzanya: Imádkozzátok tovább a rózsafüzért, hogy így siettessétek a háború végét! Ez az üzenet ma is aktuális. A világ békéje a Szűzanya kezében van, de ezt ki kell imádkozni. Lehet hogy az itt ma helyet foglaló legidősebb zarándok, vagy a legfiatalabb óvodás gyermek imája segíti elő a békét – ezt nem tudhatjuk, de állhatatosan kell imádkoznunk nap mint nap és erre buzdítani családtagjainkat is. Kérte, hogy kiemelten foglaljuk imáinkba Kárpátalja magyarságát, azokat is, akik megszöktek a háború elől, de különösen azokat az időseket, akik otthon maradtak a házzal, földdel.

Utalt arra, hogy a sátán, gonosz jelenléte a világban a bűnbeesés kísértése óta megtapasztalható. Nagyon gyakran szépnek, jónak álcázva, de végig kíséri történelmünket a gonosz erők munkálkodása. A Legyetek jók, ha tudtok című film hosszabb változata szemléletesen mutatja be, milyen sok formában rá tudja venni a gonosz arra az embereket, hogy rosszat tegyenek a jó helyett. Amikor Szent Mihályhoz imádkozunk a háború ellen, a gonosz legyőzéséért fohászkodunk. Máriától is kérhetjük a békét, a rózsafüzér rendszeres imádkozásával. Az elhangzott napi evangéliumból kiindulva – „Istennél semmi sem lehetetlen!” utalt arra a lelkipásztor, hogy a viharos történelmi időkben mindig jött az imákra valamilyen váratlan segítség, akkor is, amikor földi emberként lehetetlennek tűnt a helyzet, mint pl. Nagy Lajos török elleni háborújában 1356-ban, a nándorfehérvári diadalnál 1456-ban (Hunyadi, a törökverő rózsafüzért tekert a kardja markolatára is), a lepantói csatánál (1571), Bécs ostrománál (1683), a zentai diadalnál (1697) vagy a szovjet kommunista diktatúra legkegyetlenebb korszakában.

Zárszavában Gyuri atya még egyszer kiemelte: Fontos, hogy rendszeresen imádkozzunk, a világ békéjének kulcsa Mária kezében van. Lelkünk minden sajgását, gondjainkat, szenvedésünket alakítsuk át Istennek tetsző áldozattá és így erősítsük az imát, amíg be nem teljesedik. Isten nem fogja kiengedni a kezéből a világ kormányzását.

 

 

Az ünnepi szentmise végén Helter István plébános megköszönte Kispál György atyának a lélekerősítő gondolatokat, majd a kegytárgyak megáldását követően került sor a megszokott körmenetre, ahol iskolánkat ma a 2-4., 5. és 7. osztályosok, óvodásainkat pedig a nagycsoportosok képviselték. A búcsú végül szentségimádással zárult, amit az egyházmegye hitoktatói tartottak, hiszen három éve szeptember 13-a egyben a megye hitoktatóinak búcsúnapja is. A szentségimádás nagyon bensőséges hangulatú volt, a jelenlévők minden bizonnyal ezen a szép kora őszi szeptemberi délelőttön is lelkiekben megerősödve tértek haza.

A rendezvényt a hitoktatók közös agapéja zárta.

 

További képek a Szeptemberi búcsúnap galériában!

 

2023. szeptember 7-én délután az elmúlt évekhez hasonlóan a katolikus oktatási és nevelési intézmények számára tartott közös Veni Sancte tanévnyitó szentmisén vettünk részt Székesfehérváron, a Prohászka emléktemplomban.

A közlekedési akadályokra készülve idejekorán elindultunk az ünnepségre, s így jó időben megérkezve még parkolóhelyet is simán találtunk iskolánk kisbuszával. A püspöki szentmisére valamennyi egyházmegyés intézményből eljöttek a püspöki iskolabiztosok, pedagógusok, diákok, szép számban megtöltve a Székesfehérvári Egyházmegye legnagyobb templomát.

A gyermekek a szentmise könyörgéseiben a tanárokért, a diákokért (hogy kitartóan végezzék ebben az évben is a tanulmányaikat) és a családtagokért imádkoztak, iskolánkat a felolvasók között Strasser István János képviselte.

A szentmise után Püspök Atyával is volt alkalmunk személyesen találkozni, aki sikeres, eredményes, örömben megélt új tanévet kívánt számunkra. A főpásztor kérte a gyerekektől, hogy legyenek jók, tegyenek jót környezetükben is minél többször, s diákjaink megígérték, hogy a tanulás mellett ezt sem fogják elhanyagolni. Úgy legyen!

 

 

 

További képek a Veni Sancte 2023 galériában!

 

Beszámoló, videó és képek az ünnepélyről a Székesfehérvári Egyházmegye hivatalos honlapján

Menzai szállítónk, a Family Diner Kft. az étkezés biztosításán túl rendszeresen kedveskedik valamilyen aprósággal meglepetésként a gyerekeknek. Diákjaink Mikulás-csomagot, húsvéti édességet, tornazsákot, tanszereket is kaptak már korábban a cég jóvoltából. Az idei tanévkezdésre ismét tanszeradománnyal segítették a tanulókat. A tanévkezdés számos feladata mellett ma sikerült kiosztani a gyerekeknek a színes és grafit ceruzákat, hegyezőket, ragasztót, radírt - vagyis mindazokat az apróságokat, amelyeket napi rendszerességgel, gyakorlatilag bármelyik tanórán használni tudnak a nebulók. Mindenki bepakolta a technika csomagjába vagy a tolltartójába az ajándékokat, ezen nem múlhat már az eredményes tanévkezdés.

Természetesen aki akarta, haza is vihette az eszközöket, a gyerekek zöme azonban a technika dobozában helyezte el inkább azokat. A kiosztott tanszerek mellett a rajzórákon, napköziben, kézműves foglalkozásokon az egész tanévre biztosított a rajzlap és írólap is diákjainknak, bármikor kérhetik azokat tanáraiktól, amikor szükség van rájuk. Az eszközökből óvodásaiknak is küldünk, a galériát az ő fotóikkal is kiegészítjük majd.

Még egyszer köszönjük a tanszereket a Family Diner Kft.-nek, reményeink szerint sok szép alkotással, eredményes rajzpályázatokkal, gyöngybetűs írásfüzetekkel hálálják meg az eszközöket a gyerekek.

 

További képek a Family Diner tanévkezdő ajándékcsomag galériában!

A csütörtöki egyházmegyei közös Veni Sancte előtt ma az alsószentiváni templomban tartottuk meg tanévnyitó szentmisénket Helter István püspöki biztos atya vezetésével, kérve a Szentlélek segítségét a 2023-2024-es tanévre is. István atya hangsúlyozta, hogy a tanulók kötelessége a tanév során a képességeiknek megfelelő szorgalmas tanulás, amiben nevelőik minden eszközzel segítik majd őket. Természetes, hogy a vakáció és a tanév közül minden gyermek az előbbit választaná, de nem szabad megfeledkezni attól, hogy eljövendő felnőtt életükre a gyerekek csak a felelősségteljes tanulás keretében tudnak felkészülni. Az iskolások mellett nagyobb óvodásaink is részt vettek a szentmisén, ahol a gyerekek megismerkedhettek Vargyas Jánosné Angéla hitoktató nénivel is.

 

További képek a Veni Sancte 2023 galériában!

Tisztelt Szülők, kedves Diákok!A tankönyvosztás időpontjai:

augusztus 25. (péntek) 9.00-14.00
augusztus 29. (kedd) 12.00-15.00

Hely: 3. számú tanterem.

Tájékoztatjuk Önöket, hogy a tankönyv végső megrendelője a tanuló, így az átvételre is a tanuló és/vagy törvényes képviselője/megbízottja jogosultMivel a tankönyv valamennyi tanuló számára ingyenes, pénzt nem szükséges hozni, csak az átvételi elismervényt kell aláírni.

 

Lehetőség lesz a menzahátralék rendezésére, valamint az étkezést is megrendelhetik a 2023-2024-es tanévre.

Kérjük, hogy az ingyenes/kedvezményes étkezést igazoló dokumentumokat bemutatásra hozzák magukkal!

 

További kellemes nyarat kívánunk a szünet hátralévő részére!

Augusztus 13-án idén negyedik alkalommal rendeztek búcsúnapot az alsószentiváni Fatimai Szűz Mária-kegyhelyen. A szentmisét Kürtösi Krisztián, a Paksi Katolikus Egyházközség plébánosa celebrálta, aki örömmel köszöntötte a szép számban megjelenő híveket a mai engesztelő szentmisén.

Krisztián atya homíliájában utalt rá, hogy ott él az emberek szívében a vágy, hogy odajárulhassanak ahhoz, akivel 1917-ben a portugáliai Fatimában a 3 kis látnok találkozott, aki nem más, mint a Boldogságos Szűz Mária. Fatima mára csodálatos zarándokhellyé alakult át, ahova nekünk, magyaroknak jogunk van elmenni, s bátran kimondhatjuk: közünk van hozzá. Csodálatos kápolna áll ott Szent István király és a magyar szentek tiszteletére, ott a külhoni magyarok adományainak is köszönhetően a kálvária, ott van mindazon magyaroknak az imája, akik elzarándokoltak Fatimába, vagy lélekben voltak együtt az ottani közösséggel, hogy kifejezzék szeretetüket imáikon át.

Ez a szeretet hozott minket ma ide, amely meg akar minket erősíteni, mert az anya áldásában akarunk részesülni. Akármelyik jelenésről olvasunk, legyen az Lourdes, Fatima vagy Medjugorje, a látnokok mindig szépnek látták a Szűzanyát. Isten széppé tette Máriát, aki Sirák fiának könyve szerint szeretetével közvetíti számunkra a hitet és a reményt is. Mária megélte és tartotta a hitet. Példát mutatott rá, hogyan kell a hit mellett Istennek igent mondani, nem csak egyszer, hanem egy életfolyamaton keresztül. Mária hite a hétköznapokban formálódó hit példája. Mária, amellett, hogy Isten anyja, egyben a hétköznapok asszonya is volt. Mária imádkozik az egyházhoz, és az egyház imádkozik Máriához. Mária minden hívő édesanyja.

Tegyük fel a kérdést: Hagyjuk, hogy Mária hitének fénye megvilágítson bennünket? Arra gondolunk, hogy távol van és nagyon különbözik tőlünk? A nehézségek, a megpróbáltatások, a sötétség pillanataiban úgy tekintünk-e rá, mint az Istenbe vetett bizalom példaképére, aki mindig és csakis a mi javunkat akarja? Egy olyan világban, amit a gyűlölet szétszakított és háborúk teszik tönkre, ha kérjük a szép szeretet anyját, segíteni fog. Kérjük, ahogy kérték az egyszerű pásztorgyerekek, hogy legyen közbenjárónk Isteni Fiánál.

Mária, mint a Béke királynője, arra is felszólít minket, hogy a békességért is kell imádkoznunk. Legelőször a belső békénkért kell imádkoznunk, a bennünk lapuló gyűlölködést, széthúzást kell megszüntetnünk, nem hagynunk, hogy szívünkben a gyűlölet magjai kikeljenek. Mert a háború nem ott kezdődik, amikor fegyvert fognak egymásra a nagyhatalmak, hanem már akkor, amikor teret engedünk szívünkben a sátán által gerjesztett gyűlöletnek, amely egyre jobban gyűrűzik.

A Béke királynője azt mondja: álljunk meg, gondolkodjunk el, térjünk meg, s tartsunk bűnbánatot, hogy a gyűlölet megálljon végre, hogy békesség legyen. Az a béke, amelyet Isten nekünk akar adni. Emlékezzünk rá, hogyan köszöntötte Jézus a tanítványait, amikor feltámadása után megjelent számukra: Békesség nektek! A béke megnyitja az ember szívét a másik ember felé, aki ugyanúgy Istent keresi, ugyanúgy szeretetre szomjas. Jézus Isten békéjét hozta el a tanítványoknak, s Mária is ezt a békességet akarja átadni számunkra.

S ahol békesség van, ott Isten fényessége van és megszűnik a sötétség, amely vakká tesz bennünket, amely félelmeket hoz az életünkbe, amely képes arra, hogy még Istentől is elfordítson. Mielőtt Jézus átadta volna az apostoloknak a Szentlelket, először békét teremtett bennük. Ezt a békét akarja bennünk is, s ma úgy kell innen hazamennünk erről a csodálatos, áldott kegyhelyről, hogy a békét visszük magunkkal. S Isten békessége csodákra képes. S ott lesz velünk Krisztus, a Béke fejedelme és Mária, a Szeplőtelen szív asszonya, hogy ezt a békét meg is tudjuk tartani.

A szentmise végén Helter István, a kegyhely plébánosa megköszönte Krisztián atyának a mai tanítást és szolgálatot, megáldották a kegytárgyakat, majd ezt követően a megszokott körmenettel és szentségimádással zárult az alkalom.

 

További képek az Augusztusi búcsúnap galériában!

Kedves Szülők! Tisztelt Partnereink!
 
 
Hamarosan befejeződnek a munkálatok a szép, új óvodánk körül. Addig is közzéteszünk pár fotót arról, hogy most hol is tartanak a munkálatok!
 
Turzainé Gazsó Kata
 
 
További képek a Felújított óvodánk galériában!
 

Alsószentivánon immár több éve ajándékcsomaggal köszöntjük az elsős diákokat iskolás éveik megkezdésének alkalmából.
Egyesületünk sikerrel pályázott, így idén is folytatódhatott ez a kedves hagyomány - a tanszereket Alsószentiván Község Önkormányzata hasznos ajándéktárgyakkal egészítette ki. Ebben az évben tíz kis elsős vette át többnyire megszeppenve, de nagy örömmel csomagját Husvéth Imre polgármester úrtól és Egyesületünk képviselőjétől a napokban. A színes tornazsákokban füzeteket, vízfestéket, ecseteket, temperát, gyurmát, színes ceruzákat, filctollakat, grafitceruzákat, radírokat, hegyezőt, korongokat, ragasztót, rajzlapokat, írólapokat, színes lapokat, zsírkrétát találhattak a kicsik. Reméljük, sikerült örömet szereznünk nekik. Vidám iskolakezdést és sok sikert kívánunk az iskolában!
Az iskolakezdés támogatása a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. NEAO-KP-1-2023/2 pályázata keretében elnyert forrásból valósult meg.
 
Alsószentiván Községért Egyesület
 
 

A fotókat Nagy Orsolya készítette.

Kedves diákok, tisztelt szülők!

 

Hagyományainkhoz híven idén is közöljük a tanév megkezdéséhez általunk javasolt eszközök listáját, hogy a hamarosan kezdődő tanszervásárlási akciókat kihasználva felvértezhesse magát mindenki a következő tanévre is.

A tanév kezdését azért hangsúlyoznánk ki, mert egyes felszerelések (pl. rajzlap, ceruza, írólap) nyilván elfogynak a munka során, így azok pótlása a tanév folyamán esedékessé fog válni.

 

a) Füzetek (évfolyamonkénti bontásban)

 

1. osztály:

14 - 32 vonalas füzet A/5: 3 db;

27 - 32 négyzethálós füzet A/5: 3 db;

20 - 32 sima füzet A/5: 1 db;

3 - 16 hangjegyfüzet A/5: 1 db

 

2. osztály:

16 - 32 vonalas füzet A/5: 4 db;

27 - 32 négyzethálós füzet A/5: 1 db;

20 - 32 sima füzet A/5: 1 db;

3 - 16 hangjegyfüzet A/5: 1 db

 

3. osztály:

12 - 32 vonalas füzet A/5: 6 db;

27 - 32 négyzethálós füzet A/5: 3 db;

20 - 32 sima füzet A/5: 1 db;

31 - 32 szótárfüzet A/5: 1 db;

3 - 16 hangjegyfüzet A/5: 1 db

 

4. osztály:

21 - 32 vonalas füzet A/5: 6 db;

27 - 32 négyzethálós füzet A/5: 3 db;

20 - 32 sima füzet A/5: 1 db;

31 - 32 szótárfüzet A/5: 1 db;

3 - 16 hangjegyfüzet A/5: 1 db

 

Felső tagozat:

21 - 32 vonalas füzet A/5: 5 db;

27 - 32 négyzethálós füzet A/5: 5 db;

20 - 32 sima füzet A/5: 3 db;

sima füzet A/4-es (matematikához)

31 - 32 szótárfüzet A/5: 1 db;

3 - 16 hangjegyfüzet A/5: 1 db.

Amennyiben úgy gondolják, felsőben az A/5 méretű kisfüzetek helyett A/4-es füzet is használható, ezek tovább kitartanak, mint a minden bizonnyal betelő kisebb füzetek.


b) Rajz és technika csomag (egységesen 1-8. évfolyamig):

 

Mappában elhelyezve: 2 csomag írólap, 3 db mappa, 3 csomag rajzlap, rajztábla 

Dobozban elhelyezve: ecsetek + ecsettál, 12-es gombfesték, 6-os tempera, törlőrongy, A/4-es színes papírkészlet, olló, ragasztó, gyurma, vonalzó (alsóban 1 db, felsőben 2 db, amelyből legalább az egyik derékszögű legyen)

 

c) Tolltartó

 

Alsó tagozatban: 3 db grafit ceruza, 2 db radír, 12 db-os színes ceruza készlet, 2 db zöld színes + 2 db vastag postairón, hegyező

Felső tagozatban: 3 db grafit ceruza, 2 db radír, 12 db-os színes ceruza készlet, hegyező, 2 db kék színnel fogó toll (a pirosat és a zöldet hagyjuk meg a javító tanároknak)

 

d) Felsős matematika

 

1 db A/4-es sima füzet geometriához (ne spirálfüzet legyen, mert abban nehéz szerkeszteni), 2 db vonalzó, amelyből legalább az egyik derékszögű legyen, körző, papír szögmérő (könnyebb használni)

1 db A/4-es négyzetrácsos füzet órai munkához

2 db A/5-ös négyzetrácsos füzet beadandó a dolgozatoknak

 

e) Tornafelszerelés: fehér póló, sötétkék rövidnadrág, zokni, tornacipő (amely nem azonos a váltócipővel! )

 

f) Mint a fenti pontból kiderül, váltócipő használata az idén is kötelező! (nagyobb diákjaink felhőtlen örömére)

 

A tankönyveket nem szükséges becsomagolni, hogy a borítójuk látható legyen, aki szeretné, annak az átlátszó nylonborítót ajánljuk. Minden füzet, könyv eszköz legyen ellátva vignettával, amire a tanuló nevét tüntessük fel. Az első osztályosok esetében az óvodai jelet is tüntessük fel a név mellett.

 

A tankönyvosztás pontos időpontja még nem ismert, mihelyt pontosan tudjuk, ki fogjuk plakátolni és honlapunkon is közzétesszük.

 

Addig is mindenkinek minden jót kívánunk a vakációra!

Csengetési rend

1. óra:           8 – 8.45

2. óra:           9 – 9.45

3. óra:         10 – 10.45

4. óra:         11 – 11.45

5. óra:         12 – 12.45

6. óra:         13 – 13.45

7. óra:         14 – 14.45

Kapcsolat

 7012 Alsószentiván, Béke u. 112.

 info@fatimai.hu

  +36-25/504-710

  www.fatimai.hu

©2021 Fatimai Boldogasszony Általános Iskola

Az oldal sütiket használ a tökéletesebb felhasználói élmények érdekében. Részletekért nézze meg az adatvédelmi nyilatkozatunkat. További részletek.