ADVENTI IMÁDSÁG
Jürgen Moltmann nyomán


Urunk, Jézus Krisztus,
várjuk eljöveteled, várjuk a békét,
mert annyi békétlenség van
kívül a világban és bent a szívünkben!
Várjuk eljöveteled,
mert ebben a hazug világban
egyre inkább az igazságra éhezünk.
Annyi igazságtalanság sújtja
a népeket és az embereket.
Várjuk eljöveteled,
mert szomjazzuk a szabadságot,
és mindnyájan a bajok és bűnök
bilincseiben kínlódunk.
Add vissza reménységünket,
amit elvesztettünk!
Add meg újra a szeretetet azoknak,
akik idegenkedve viselkednek egymással szemben!
Nyisd meg szívünket, hogy felragyogó örömödet
megtapasztalhassuk életünkben!
Kérünk, hallgass meg minket!
Ámen.

A mai napra 14:00 órai kezdéssel a Dunaújvárosi SZC Rudas Közgazdasági Technikum és Kollégium idegennyelvi munkaközössége angol nyelvű prezentációs versenyt rendezett általános iskolás csapatok részére. A versenyen iskolánkat a Kiss Krisztofer – Madarasi Bori Kata – Várhegyi Fruzsina Kiara összetételű csapat képviselte, rajtunk kívül Alapról, Kisapostagról és Dunaújvárosból is érkeztek versenyzők. A szervezők azzal a céllal is hirdették a versenyt, hogy a technikum turizmus-vendéglátás szakirányú képzésére felhívják az érdeklődők figyelmét. A témát az angol királyi család adta (a nemrég elhunyt II. Erzsébet királynőre is emlékezve), amelyre a csapatoknak egy prezentációt kellett előzetesen készíteniük, majd a helyszínen angol tudásukat bizonyítva szövegesen bemutatniuk. Felkészítő tanáruk, Jákob Zoltánné szerint nagyon ügyesek voltak, a mi csapatunk volt az egyetlen, akik kívülről mondták a bemutatóhoz itthon szorgalmasan tanultakat, a többiek olvasták a szöveget. Talán emiatt is döntött úgy a zsűri, hogy tanulóinknak ítéli az I. helyezést. Teljesítményükre büszkék vagyunk, ők is bizonyították most, hogy tehetséggel és szorgalommal szép sikereket érhetnek el egy kisiskola tanulói is.

A versenyről a dunaújvárosi tévé is felvételt készített róla, ígéretük szerint azt át fogják küldeni az iskoláknak. Amint ez megtörténik, természetesen a felvételt is feltesszük honlapunkra!

 

 

További képek az Angol nyelvi verseny galériában!

A Polgármesteri Hivatal sikeres pályázatának köszönhetően ma a Magyar Rajzfilmünnep keretében óvodásaink és iskolás tanulóink filmvetítésen vehettek részt a Szentiványi Péter Közösségi Színtér épületében. A tanulók és kísérőik számára a Family Diner Kft., illetve a hivatal pizzát, rétest és üdítőt is biztosított.

A programban a legkisebbek a Dúdoló gyerekdal sorozattal kezdték a vetítést. Régi gyerekdalokat, mondókákat öltöztet modern köntösbe a Dúdoló gyerekdal-sorozat. A letisztult látványnak és az ismétlődő versszakoknak köszönhetően a legkisebb korosztály játszva sajátíthatja el a mindenki által ismerősen csengő dalokat. A Dúdoló elsősorban a 0-6 éves korosztályt szólítja meg, számos készségüket fejlesztve). Ezt követően Naszreddin hodzsa meséit nézték a gyerkőcök, ez is egy magyar animációs sorozat a bölcs tréfacsináló történeteiből.

10.00 – 12.00 között a Bogyó és Babóca sorozatból láthattak filmvetítést az alsósok és az óvodások, majd rétessel vendégelték őket az önkormányzat dolgozói. Az Erdei sportverseny című 1952-ben bemutatott magyar rajzfilmmel folytattuk a vetítést, s a Két bors ökröcske 1955-ben bemutatott magyar rajzfilm, egy székely népmese feldolgozásával zárult a délelőtti mozizás.

Ebédig egy kis színezős foglalkozáson is alkothattak a lurkók. 12 órakor elfogyasztottuk a finom pizzát (ekkorra már a felsőseink is becsatlakoztak), majd Bálint Ágnes filmjeivel (Böbe baba, Brunó kapitány, Frakk, a macskák réme) ismerkedhettek meg a diákok, nosztalgiázhattak a felnőttek.

13.15-kor eljött a talán legjobban várt pillanat: az országos rajzfilmünnep rajzpályázat eredményhirdetése és díjkiosztója, ahol a legjobbak Husvéth Imre polgármester úrtól vehettek át ajándékcsomagot.

Az Országos Rajzfilmünnep „Kedvenc népmesehősöm” című rajzpályázatának győztesei:

3-6 éves korosztály: közönségdíj: Takács István (ajándékát nagymamája, Nyári Zoltánné vette át), 1. helyezett: Fekete Flóra, 2. helyezett: Varga Zoé, 3. helyezett: Tóth Réka és Imre Zétény

7-10 éves korosztály: közönségdíj: Szécsi Rebeka, 1. helyezett: Ősz Auróra Izabella, 2. helyezett: Kovács Mátyás és Turzai Zétény, 3. helyezett: Fekete Emma és Punk Alexandra

11-14 éves korosztály: közönségdíj: Répási Luca, 1. helyezett: Kiss Petra, 2. helyezett: Birkás Anna, 3. helyezett: Kolompár Szántiágó

A díjátadó után felsőseinkkel Jankovics Marcell János vitéz című rajzfilmjét tekintettük meg, s uzsonnára rétes is megérkezett, de lehetett a maradék pizzából is repetálni még. Uzsonna közben a modern áramlathoz tartozó rajz- és animációs kisfilmeken szórakozhattunk a rendezvény végéig.

Köszönjük a programot a Polgármesteri Hivatalnak és a vendéglátást a Family Diner Kft-nek!

 

További képek az Országos Rajzfilmünnep galériában!

Hagyományteremtő jelleggel indítottuk 5 éve iskolánkban az Irgalmassági témahetet, s az évek múlása igazolja, hogy kifogyhatatlan témát biztosít, illetve mindig időszerű. Szent Márton és Szent Erzsébet ünnepe között szoktuk lebonyolítani, évről-évre változatos feladatokat adva az ifjúságnak. Ilyenkor nemcsak az irgalmasság testi és lelki cselekedetei, hanem a 2 szent életpéldája is előtérbe kerül. Számos esetben igyekszünk a mai gyerekek számára „kézzelfoghatóvá tenni”, hogy ők mit tehetnek családjuk és társaik vagy tágabb lakókörnyezetük körében, s erre nagyon jó alkalom az irgalmassági témahét is. Nagy örömünkre idén a vírushelyzet sem okozott nehézségeket, így az óvodásokkal közösen tudtunk programot szervezni.

Egy KETT pedagógiás foglalkozással indítottam az együttlétet, mely során felelevenítettem a két szent életének, legendáinak legfontosabb eseményeit. A foglalkozás során megelevenedett pár fontos tárgy is, mely az elmélyülést segítette. Márton libás kalandja apropóján egy színes lúdtollal távoztak a csemeték, de előtte még várt ránk pár közös élmény. Szent Erzsébet kenyerét egy kis gasztronómiai élménnyel hoztam közelebb, ugyanis azt jelképezve puszedlit majszolhattak a csemeték. A közösen megépített városfal és templom köré pedig, mindenki elkészítette saját családi házát, melyekre kértük Isten gondviselő szeretetét, békéjét és a jótékony szív örömét. Ezeket a „képeket” nagy örömmel és odafigyeléssel alkották meg a gyerekek.

A program második felében kézműves foglalkozás keretében római sisakot gyárthattak a legények.  Jó volt látni, hogy amint a fejükre került, máris délcegebben álltak össze a légiós csoportképre. A kislányok sem maradtak fedetlen fővel, ugyanis fátyollal tuningolt hercegnői koronák születtek kezük nyomán. Ők is szebben, kecsesebben mozogtak a királyi ékkel fejükön.

Köszönöm Kocsis Kata kollégám sok-sok technikai segítségét (kézműves foglalkozás előkészítése, fotózás) és a tanító nénik, óvónénik aktív részvételét a kézműves lebonyolításában!

A felső tagozatosok feladata az volt, hogy osztálymunkában dolgozva készítsenek egy Facebook profilt Erzsébetnek vagy Mártonnak. Papíron beadva kértem a munkákat, mely során figyelni kellett a történelmi hűségre, életrajzi adatokra, de természetesen laza, könnyed, socialmedias köntösbe burkolva. Kreatív munkákat kaptam a csapatoktól.

Ma délelőtt az alapi 1402. számú Szent Imre Cserkészcsapat tagjai tartottak egy kis cserkészbemutatót iskolánkban Balogh Luca vezetésével, akinek munkájába besegítettek Balogh Zétény, Kanyó Levente és a csapat parancsnoka, Somogyi Tünde tanárnő is.

Bevezetésképpen fényképes bemutatót láthatták érdeklődő tanulóink tartottunk a cserkészélet különböző eseményeiről, főként a táborokról. Az előadás közben azt is megtudhattuk, hogy miért szeretik a cserkészetet azok, akik már tagjai a mozgalomnak.

Többnyire arról szóltak a gondolatok, hogy a cserkészet által barátokat, illetve családot kapunk. Olyan közösség, ahol mindig jó lenni, sosem vagyunk egyedül és mindenkit önmagáért szeretünk. A cserkészetben úgy tanulunk meg dolgokat, hogy játszunk és élményeket élünk meg. A cserkészet szellemileg, lelkileg és fizikálisan is edzettebbé tesz. Az tudja igazán, hogy milyen sokat ad, aki megtapasztalta, éppen ezért mondjuk, hogy aki egyszer cserkészfogadalmat tesz, az életre szól.

A felvezető előadás után a novemberi nyirkos, hűvös idő ellenére vígan vettük birtokba a sportpályát. Itt megtanulhattuk a helyes tűzrakás fortélyait, s amíg a kis tüzek leégtek, különböző körjátékokat, dalokat, csapaterősító játékos foglalkoztatókat ismerhettek meg a gyerekek. Miután  tűz elhamvadt, de a parázs még melegített, hurkapálcikára tűzve pillecukrot is süthettek a résztvevők (el is fogyott az egész nagy zacskó percek alatt). Végül különböző fogócskákkal vezették le energiájukat a diákok, búcsúzóul pedig megtanulhatták a cserkész kézfogást és elköszönést is.

Köszönjük a bemutatót, s bízunk benne, hogy a délutáni elfoglaltságok közt hamarosan a cserkészetet is választhatják az érdeklődők!

 

További képek a Cserkészbemutató galériában!

 

Mi fán terem a cserkészet? A cserkészet önkéntes, a keresztény vallás tanításaira épülő, pártpolitikától független ifjúsági mozgalom, amely nyitott mindenki számára származástól, nemtől, társadalmi és vagyoni helyzettől, valamint vallási meggyőződéstől függetlenül.
A cserkészet a világ legnagyobb gyermek- és ifjúsági mozgalma. A világ több, mint 200 országában 38 millió cserkész dolgozik egy közös célért: segíteni a gyermekeket és fiatalokat, hogy aktív és elkötelezett felnőttekké váljanak.
A mai napig fontos szerepet játszik az ifjúság nevelő munkájának életében, s sok gyereknek ad szabadidős programot, közösséget, elköteleződést.

Óvodai intézményegységünkben ma hagyományteremtő jelleggel Szent Márton napi gyermekjátszó programra került sor 15.30 órai kezdettel a Szentiványi Péter Közösségi Színtér épületében.

Turzainé Gazsó Kata vezető óvónő köszöntőjét követően a gyerekek először Szent Márton legendáját elevenítették meg a köpeny elfelezésétől kezdve a katonából lett szent püspökké választásáig. Ezt követően volt tánc Kiss Ágnes táncoktató vezetésével, majd ahogy a program plakátja ígérte: jókedv, zene, harapnivaló, zsákbamacska és lámpás felvonulás.

 

 

 

A rendezvényre eljöttek a kisebb és nagyobb testvérek, szülők, nagyszülők egyaránt, így szép számú közönség láthatta a gyerekek produkcióját. Bár azt mondják, minden kezdet nehéz, esetünkben ez most nem bizonyult igaznak: az első óvodai Márton nap is remekül sikerült. Köszönjük a kezdeményezést és megvalósítást az óvodai dolgozóknak és a segítő szülőknek, családtagoknak egyaránt. Jövőre, veletek, ugyanitt!

 

További képek a Szent Márton nap galériában!

A sárkeresztúri általános iskola ebben a tanévben is meghívta szokásos környezetismereti versenyére a környék iskoláinak alsó tagozatos csapatait. A vetélkedő témája ebben a tanévben igazán vonzó lehetett a diákoknak, mivel az állatokra vonatkozó tudásukat mérhették össze a verseny folyamán. Iskolánkat a Punk Alexandra – Boros Borka Mária – Turzai Zétény István összetételű csapat képviselte, akiket Kocsisné Madarasi Mónika és Bodokiné Szakács Beáta tanító nénik választottak ki tanulmányi munkájuk alapján a 2., 3., illetve 4. évfolyamosok közül és készítettek fel a versenyre.

A jó hangulatú vetélkedőn változatos feladatokat kellett megoldaniuk a csapatoknak, akik rajtunk kívül Kálozról, Rácalmásról, Cecéről, Sárbogárdról és Sárkeresztúrról érkeztek. Volt kedvenc állat bemutatása, közmondások kiegészítése állatnevekkel, állathang felismerés, állati családok összeállítása, állat-gasztronómia (vagyis állatok nevét rejtő ételek felismerése) és állatkert betelepítése.

Nagy izgalmunkra az összesítés során kiderült, hogy dobogós helyezést értünk el (sorban fogytak el az emléklapos csapatok, s a pontszámokat megismerve kiderült, hogy ugyanúgy 58 pontot szereztünk, mint a Mészöly Géza Általános Iskola csapata, így holtversenyben a legjobb teljesítményt értük el. Ahogy a szervezők mondták: minden csapat ügyes volt, de mindig vannak ügyesek, ügyesebbek és legügyesebbek – idén most nekünk sikerült a legügyesebbnek lenni, jár az elismerés a csapatnak! Még nagyobb dicséret illeti azonban őket a szervezett csapatmunkáért, végig összehangoltan, a feladatokat megbeszélve dolgoztak, erre is joggal lehetünk büszkék a legjobb eredmény mellett.

Köszönjük a sárkeresztúri iskolának, hogy megszervezték számunkra a versenyt, valamint köszönjük a vendéglátást és azt, hogy (hozzánk hasonlóan ők is azt az elvet vallva, hogy senki nem távozhat az iskolából üres kézzel) minden résztvevő csapat kapott egy kis ajándékot. Nem csoda, hogy remekül érezte magát minden résztvevő, búcsúzóul még a Nád a házam teteje című nótát is eljátszották a gyerekek. Jövőre ismét visszajövünk!

 

 

További képek a Környezetismereti verseny galériában!

2022. október 24-én iskolánkba látogattak a Violin Alapfokú Művészeti Iskola jelenlegi és egykori növendékei és tanáruk, Jákob Zoltán. Kizökkentettek bennünket a mindennapi élet egyformaságából, s megtöltötték zenével a reggelünket.

Az alkalmat közös énekléssel kezdtük. Együtt zengtük az Érik a szőlő kezdetű őszi dalt változatos előadásmódban, Zoli bácsi vezényletével, a gyerekközönség nagy örömére.

A zenészek keze alatt felcsendültek régi magyar táncok, külföldi és magyar népdalok, s klasszikus művek. A koncerten megszólalt a furulya, a fuvola, az oboa, a klarinét, a gitár, az altfurulya, a trombita és a zongora.

  

 Yehudi Menuhin hegedűművész szavaival élve: „A zene a káoszból rendet teremt; a ritmus a széttartót egységbe fogja; a melódia a megszakítottat folytonossá varázsolja; a harmónia az össze nem illőket összeegyezteti.” Ő volt az ötletadója a zene világnapjának.

Köszönjük, hogy részesei lehettünk ennek a lélekemelő eseménynek!

 

További képek az Októberi programjaink galériában!

Október 23-30. között 129 zarándok tölthetett el egy csodálatos hetet Portugália és Spanyolország legszebb zarándokhelyein, a Székesfehérvári Egyházmegye és a Via Sacra utazási iroda szervezésében. Iskolánkat Helter István püspöki biztos atya, Somogyi Tünde hitoktató, valamint Kiss Attila intézményvezető képviselte. Számunkra különös jelentőségű volt ez az utazás, hiszen iskolánk névadója a Fatimai Szűzanya, s az első napokat pedig nem máshol, mint az 1917-es jelenések helyszínén töltöttük el. A szervezők gondoskodtak róla, hogy a tartalmas lelki program mellett az említett országok számos turisztikai nevezetességéhez is eljuthassunk.

A faluház megújulásával, a korszerű technológiával felszerelt dr. Szentiványi Péter Közösségi Színtér átadásával lehetőség nyílt arra, hogy méltó körülmények között, a települési megemlékezéssel egybekötve ünnepelhessük 1956 hőseinek emlékezetét, ahogy az már évtizedek óta hagyományunk volt.

 

A Fejér Megyei Kormányhivatal idén is megrendezte a Pályaválasztási kiállítás rendezvénysorozatát „Szakmák vására” címmel Székesfehérváron, ahová iskolánk 8. osztályos tanulói is ellátogattak Somogyi Tünde és Kiss Attila kíséretében. A Székesfehérvári SzC Széchenyi István Műszaki Technikumának épületében szakmabemutatót, továbbá információs börzével egybekötött kiállítás-sorozatot szerveztek, hogy a pálya- és szakmaválasztás, a munkavállalás előtt álló, továbbá a pályamódosító fiatalok és felnőttek a munkaerő-piaci igények és lehetőségek jobb megismerésével megalapozott döntéseket hozzanak. Az érdeklődők ismereteket szerezhettek a szakmákról, a térségben működő szakközép- és szakiskolákról, a felsőfokú oktatási intézményekről, az iskolarendszerű és iskolarendszeren kívüli továbbtanulási lehetőségekről, valamint a hazai és az uniós képzési és általános munkavállalási lehetőségekről. A résztvevők információt kaphattak a Fejér Megyei Kormányhivatal Társadalombiztosítási és Foglalkoztatási Főosztály humán szolgáltatásairól, támogatási és ellátási lehetőségeiről, a felnőttképzési programokról, a gyakorlati szakképzés lehetőségeiről, feltételeiről is tájékozódhattak. A pályaorientációs tesztek kitöltését pedig nemcsak hasznos tanácsokkal jutalmazták a pályaválasztási szakemberek, hanem még egy kis ajándékot is kiválaszthatott mindenki táska, kulacs, vagy éppen gumikacsa formájában. Bízunk benne, hogy sikerült segíteni az iskolaválasztásban a résztvevő tanulóinknak!

 

További képek az Októberi programjaink galériában!

A mai napon a fatimai Szűz első hazai kegyhelyén Spányi Antal megyés püspök atya tartott ünnepi szentmisét, amelyben kiemelt figyelemben részesítette a zarándok nagyszülőket.

 

 

Felhőtlen égbolt, verőfényes őszi napsütés fogadta a szép számú hívősereget. Iskolánk alapítóját és fenntartóját, Spányi Antal megyéspüspök atyát virágcsokorral, ajándékkal és köszönő szavakkal tiszteltük meg, Géczi Liliána Zoé és Sipos Laura 7. o. tanulóink képviseletében. A gyerekek köszöntését követően Helter István plébános, iskolánk püspöki biztosa üdvözölte a megjelenteket, s megosztotta gondolatait arról, miért is válhatott hazánk a történelmi évszázadok alatt Mária országává, miért lett a boldogságos Szűz Magyarország nagyasszonya.

Csengetési rend

1. óra:           8 – 8.45

2. óra:           9 – 9.45

3. óra:         10 – 10.45

4. óra:         11 – 11.45

5. óra:         12 – 12.45

6. óra:         13 – 13.45

7. óra:         14 – 14.45

Kapcsolat

 7012 Alsószentiván, Béke u. 112.

 info@fatimai.hu

  +36-25/504-710

  www.fatimai.hu

©2021 Fatimai Boldogasszony Általános Iskola

Az oldal sütiket használ a tökéletesebb felhasználói élmények érdekében. Részletekért nézze meg az adatvédelmi nyilatkozatunkat. További részletek.